Valda filter

5W-30 Olja och smörjmedel

Filtrera efter:

Öppna filter

Pris

kr
till
kr

Varumärke

Visa allt

Säljare

Volym (liter)

till

Motorolja 5w 30 används ofta

5w 30 motorolja är en av de vanligaste motoroljorna som används idag. Detta är för att 5w 30 olja fungerar utmärkt för många olika fordon och motortyper. Oljan fungerar i en mängd olika temperaturer, men allra bäst fungerar den i varmare temperaturer. Det går dock att säga att motorolja 5w 30 för det mesta fungerar smidigt, oavsett fordon eller temperatur.

Många bilar som rekommenderas motorolja 5w 30 kan även använda 5w 40. De flesta förare väljer dock att använda olja 5w 30. Detta beror på att motoroljan 5w 30 har en mjuk effekt på oljepumpen och även ett bättre flöde genom motorn när den är varm. Båda motoroljorna fungerar dock bra för att ge snabb smörjning till motordelar när du startar bilen.

Skäl för att välja olja 5w 30

Bestämning av motoroljor sker genom en statistik kod som följer viskositetsegenskaperna och skalan består av: 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 och 60. Viskositet är en vätskas resistans mot flöde. Vätskor som är tunna och rinnande, som vatten, har lägre viskositet medan vätskor som är tjocka och trögflytande, som honung, har högre viskositetsvärde. Nummer 0, 5, 10, 15 och 25 står med bokstaven W som betyder “winter” eller låga temperaturer. Numret före bokstaven W visar oljans "kalla" viskositetsvärde, medan numret efter visar dess "varma" viskositetsvärde.

Motoroljan förändras i viskositetsmätningar vid olika temperaturer. När det gäller kinematisk viskositet tilldelas de numeriska värdena baserat på oljans förmåga att strömma genom en medelöppning vid normala temperaturer. Ju längre tid det tar för oljan att passera, desto högre SAE-kod tilldelas på grund av högre viskositet, vilket innebär att 5w40 har en högre viskositet än 5w30.

Eftersom motoroljan är det som gör att motorn fungerar kan man inte använda vilken olja som helst, för tjockleken eller viskositeten bestämmer hur bra oljan kommer att flöda genom motorn. I kallare miljöer bör man använda tunn olja, som exempelvis olja 5w30. Eftersom tunnare motorolja flyter smidigare när motorn är kall bör du inte heller använda något mindre än 5W-30 på sommaren. Du ska alltid följa tillverkarens rekommendationer angående motorolja.

Jämför upp till 4 produkter:

av 212
visa fler 20
av 212
Är en betald annons
Skrolla upp