9 saker alla förare måste veta om däck

Dagens bilar är fyllda med imponerande funktioner. Stabilitetskontroll. Förarassistans. Kraftfullare motorer. Men oavsett vilken teknik som går in i din bil - det är dina däck som kopplar den till vägen, vilket gör deras konstruktion och underhåll kritisk för säker och effektiv körning.

Så, vad behöver du veta? Följ dessa hjälpsamma insikter.

Ventilstammar är avgörande. Dessa små lock på ventilen hjälper till att hålla fukt och smuts ute, samt ge en ytterligare tätning till ventilkärnan, hålla luften i däcken och hjälpa till att upprätthålla däcktrycket.

Kontrollera manualen. Korrekt däcktryck är viktigt för säkerhet, prestanda och bränsleekonomi, och kan förlänga däckens livslängd genom att minska risken för ojämnt slitage. Men kontrollera inte däckens sidovägg för denna information. Det är där det maximala trycket som tillåts för däcket listas. Det korrekta uppblåsningstrycket kan hittas genom att kolla in bilens bruksanvisning eller på skyltfältet som finns på förarens dörrdörr, handskfack eller bränsleport.

Akta dig för underinflation. Även om däcken ser ut att vara ordentligt uppblåsta kan de vara underuppblåsta med så mycket som 50 procent. Underinflation kan leda till däckfel, och däck som är uppblåsta med 8 pounds per square inch (PSI) eller mer kan öka din bränsleförbrukning med 4 procent.

Vädret är viktigt. Utetemperaturen kan påverka däcktrycket mer än vad du kan förvänta dig. I genomsnitt säger experter att däcktrycket minskar med ca 1 PSI för varje 10-graders Fahrenheit temperaturfall. De förändrade årstiderna är en bra påminnelse om att kontrollera trycket.

"Helsäsongsdäck” har gränser. Bildäck helår är avsedda för året runt i måttligt väder. Montera vinterdäck för att hantera svårt vinterväder.

Slitbanekontroll är enkelt. Däckets slitbana ska vara mer än 2/32 tum djup.

Off-road äventyr kräver off-road däck. Vägdäck kan kunna hantera enstaka turen nerför en grusväg eller jordväg, men när du åker offroad behöver du något mer robust, vilket har konstruerats för off-roadanvändning.

Däck bör kontrolleras regelbundet . Varje månad och för långa vägturer, utföra denna gör-det-själv rutin: kontrollera däcktrycket, kontrollera slitbanans djup, kontrollera däckets övergripande skick för skärningar, sprickor, sprickor, punkteringar, oregelbundet slitage och utbuktningar.

Vet gränserna för dina däck. Om du är en typ av förare som är mer benägen att använda gaspedalen än bromsen, välj däck som är konstruerade för högpresterande egenskaper, vilket medför bra grepp och hantering.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

När bilar blir allt mer högteknologiska, glöm inte att att välja rätt däck och hålla dem i gott skick är två av de viktigaste sakerna du kan göra för att vara säker på vägen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp