Valda filter

Aluminium bilfälgar

Filtrera efter:

Öppna filter

Pris

till
kr

hjulstorlek

fälgar index

Säljare


Varumärke


Visa allt

Uppkomst av lättmetallfälgar.

Hjul är den äldsta människans uppfinning, som alltid drivit samhällen till framsteg. Men dess konstruktion har ändrats sedan dess – hjulet i trä fick i början av 1900-talet metallband som omringade och skyddade dåvarande. Indelning av hjul till fälg och däck (som kort efteråt blev pneumatiskt) bidrog till förbättring av allmänna bekvämlighet av fordon. Ökade belastning och drivkrafter krävde mer uthållig konstruktion av fälgar, därför började de tillverkas av metall – det var först stål som utmärkt tillgodosåg alla krav. Men med tiden, speciellt inom bilsporten började biltillverkare erbjuda första lättmetallfälgar som dök upp i 1960-talet. Det var magnesiumfälgar som saknade önskad tillförlitlighet och livslängd, därför kort efteråt skiftade man till fälgar från aluminium legering som visade sig vara inte så sköra.

Förklaringen till popularitet av aluminiumfälgar

Första fälgar gjorda i lättmetall var tillgängliga enbart för motorsporten som krävde alltid innovationer och samtidigt testade dem på banor. Förbättrade produktionsmöjligheter som bekämpade låg formbarhet av fälgar av aluminium legering ledde till mer fullkomlig konstruktion och metallblandning. Fördelar som aluminiumfälgar erbjöd blev påtagliga när allt flera förare monterade dem på sina bilar. Betydligt mindre vikt jämfört med stålfälgar försedda dessutom med navkapslar gjorde körning mjukare, eftersom ofjädrave vikter på alla hjul minskades rejält. Mindre belastning på däck medförde jämnare gång liksom bilen gled över vägen. De som uppskattade kappkörningar, värderade också fälgarna högt, eftersom de gav bättre balans och bidrog till optimal acceleration, styrning och bromsning. Pris har alltid varit högre, men det lönte sig att köpa dessa fälgar som även sparade bränsle något.

Underhåll av alufälgar

Som varje mynt har två sidor har även aluminiumfälgar sina nackdelar. Utöver hutlösa priser som många bilbutiker begär är dessa fälger mindre tåliga mot dåliga vägar, när det kan uppstå sprickor efter att man har kört på stor grop vid hög hastighet. Men i Sverige är vägar är gott tillstånd, så för nuvarande behöver man inte oroa sig. Dessutom moderna tekniker möjliggör även reparera alufälgar som råkade ge vika. Förstås till skillnad från stålfälgar känns fälgar i aluminium inte så robusta, men dessa rostar aldrig och levererar snyggt utseende.

Lättmetallfälger till rimligt pris

Eftersom lätta fälgar bidrar inte bara till förbättrat utseende av många personbilar, utan också till mindre utsläpp från avgasrör och högre bränsleeffektivitet är däckbutiken dack-online.com har intresse av att leverera billiga aluminiumfälgar. Vi erbjuder både billigaste och premiumdäck till klok pris med olika bultmönster som passar till alla tänkbara bilmodeller som kör i hela världen. Hos oss har varje bilägare val även efter att den har valt modellen – olika priserbjudanden från ett antal välrenommerade svenska däckbutiker låter köpa verkligen billiga alufälgar.

Jämför upp till 4 produkter:

av 10568
visa fler 20
av 10568
Är en betald annons
Skrolla upp