Bra däck med hög säkerhetsnivå är mycket viktigare än priset

Bra däck med hög säkerhet är betydligt viktigare än priset när norska bilister väljer däck, visar en ny undersökning. Och kvinnorna är de som är mest intresserade av säkerhet. I en rikstäckande undersökning genomförd av Infact på uppdrag av Continental Dekk Norge och Dekkmann, säger 65,6 procent att säkerhet är det viktigaste när man köper nya däck. 18,3 procent svarar priset, medan endast 4,4 procent svarar ljudnivån. Ännu färre, 0,7 procent, rullmotstånd, medan 11 procent svarar “vet ej”.

– Detta är upplyftande siffror. Däck är extremt viktiga för säkerheten när du kör bil, och det är inte ett område där man ska välja billiga och mindre bra alternativ, säger produktchefen på Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Det är kvinnorna som är mest intresserade av säkerhet när de köper däck. 74 procent av kvinnorna rapporterar säkerhet som det viktigaste, medan 61,6 procent av männen gör detsamma. Undersökningen visar också att det är äldre som är mest angelägna om säkerheten. För 75,7 procent av de över 65 års åldern är det viktigaste när de köper däck, medan endast 36,4 procent av de i åldrarna 18 och 29 tycker detsamma. I denna åldersgrupp tycker 44,3 procent att priset är viktigare.

– Vi har tydligt ett informationsarbete att göra bland de yngre. Även om denna åldersgrupp ofta har sämre ekonomi är det minst lika viktigt för ungdomar att ha bra däck. Tyvärr ser vi många olyckor med unga förare på grund av för dåliga däck, säger Knudsen.

Om man tittar på de olika regioner i Norge, är det ganska jämnt fördelat över vad som är viktigt när det gäller att köpa däck. I alla regioner anser bilisterna att säkerhet är viktigare än pris och viktigast är det för bilister i centrala Norge.

– På Continental har vi vår Vision Zero, där målet är en framtid utan olyckor, skadade och dödade i trafiken. Då är attityder viktiga, och det är uppmuntrande att se att norska bilister är så intresserade av säkerheten, avslutar Knutsen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp