Valda filter

Olja och smörjmedel

Filtrera efter:

Öppna filter

Pris

till
kr

Varumärke


Visa allt

Ändamål

Säljare


Visa allt

Volym (liter)

till

Välj rätt olja till bilen

Att välja rätt olja till bilen är väldigt viktigt. Smörjolja ser till att motorns alla delar kan röra sig på rätt sätt och fritt samt att motorn kyls ned som den ska. Motorolja minskar även vibrationer som uppstår, dämpar motorljus och rengör hela motorn och alla dess delar. När motorn går som den ska förlänger man livslängden på den och oljan sänker även bränsleförbrukningen eftersom den ser till att bilen fungerar optimalt. Det finns många olika företag som tillverkar olja av olika typer, men vilken olja till bilen ska man välja egentligen? När det är dags att byta smörjolja är det viktigt att man väljer rätt olja till bilen. Fel typ av olja kan i värsta fall skada motorn.

Bil olja pris: tre viktiga punkter

Det första du ska göra om det är dags att byta olja är att se efter i bilens instruktionsbok. Där står det vilken typ av smörjolja som behövs för din bil. Olika motorer arbetar och används på olika sätt. De fungerar optimalt vid olika temperaturer och varvtal, vilket innebär att alla motoroljor inte passar alla motorer. Det kan även vara bra att kolla i serviceboken. Har du någonsin lämnat in bilen för oljebyte står det i serviceboken vilken olja till bilen som användes av verkstaden. Det finns även olika guider på nätet och på bensinmackar som kan hjälpa dig att välja rätt olja till bilen och det sker genom att du skriver in ditt registreringsnummer. Det är viskositeten som är viktig, eftersom den bestämmer hur lättflytande oljan är vid kallstart, vid höga temperaturer och tunga belastningar. Man kan välja mellan mineralolja eller syntetiska oljor, så länge viskositeten är densamma som nämns i instruktionsboken. Ibland kan man behöva byta viskositet under vissa perioder. Om det till exempel är mycket kallt ute kan man behöva en mer lättflytande olja. Rekommenderas detta bör det stå i manualen och där står det även vilken viskositet som då gäller.

Även om du använder dig av information från instruktions- eller serviceboken kan det vara svårt att veta vilken olja till bilen du ska välja. Det finns nämligen ofta flera olika oljor som rekommenderas och som är av olika kvalitet. Att byta olja till något annat märke går bra om de uppfyller samma kvalitetsnorm. Det kan till exempel vara billigare pris på olja bil om den är tillverkad av ett mer okänt märke, men kvaliteten är densamma.

Håll motorn i gott skick med rätt smörjolja

Mineralolja, halv- och helsyntetisk går att välja mellan när du ska köpa olja till bilen. Mineralolja består av bergolja som är raffinerad. Vissa tillsatser kan ibland ha lagts till för att förstärka och förbättra oljans olika egenskaper. Mineralolja bil är vanligtvis den billigaste oljan.

Enligt många bensinmackar är det ett bra val att välja helt syntetisk olja. Det är en råolja och har egenskaper som klarar kallstarter samt höga temperaturer som uppstår när bilen belastas ordentligt. Syntetisk olja ger lägre friktion vilket innebär att bränsleförbrukningen minskas. Därför är det ett bättre val för miljön jämfört med mineralolja. Det enda som är negativt med helsyntetisk olja är att denna bil olja pris ofta är dyrast. Anledningen till det är för att framställningen av oljan är en komplicerad process. Delsyntetisk olja, som även kallas halvsyntetisk, är en blandning av mineralolja och syntetisk olja. Det innebär att oljans egenskaper kan påverkas mycket mer än vad som är möjligt med mineralolja. Dessutom har denna bil olja pris som ofta är lägre än helsyntetisk olja, men det är fortfarande något dyrare än mineralolja. Förbättras bränsleförbrukningen och motorns livslängd kan dock prisskillnaden jämna ut sig med tiden.

Jämför upp till 4 produkter:

av 459
visa fler 20
av 459
Är en betald annons
Skrolla upp