Valda filter

Cykeldäck

Filtrera efter:

Öppna filter

Pris

till
kr

Varumärke


Visa allt

Säljare


Visa allt

Konstruktion

Priskategori

Hur man väljer rätt cykeldäck

Cykelanvändning i Europa är ett exempel av ett hälsosamt tidsfördriv. Men för att inte hindra hälsobringande karaktär av cykelturer behöver man köpa cykeldäck som passar både sitt drivmedel och ändamål.

Val efter cykeldäck dimensioner.

Med tanke på att de flesta cyklar saknar någon upphängning, välj rätta dimensioner av cykeldäck för att göra färden bekvämare eller stadigare. Däckdiameter väljs inte som ska exakt passa fälgdiameter. Deras däckdimensioner för cykel benämns vanligen i 28, 26, 27,5 tum för vuxencyklar. Många tror att även däckbredden går det inte att välja, vilket är fel. Smalare däck på city-, hybrid och landsvägscyklar som ger mindre rullmotstånd och högre stabilitet på jämna vägar passar samma fälgar lika bra som bredare däck. Sista gör körning mjukare, vilket uppskattas på gropiga vägar. Dessutom, tack vare större kontaktyta (med rätt slitbanemönster och kontroll av däcktryck) ger däck cykel betydligt bättre framkomlighet på leriga och sandiga stigar. Växling mellan bredare och smalare cykeldäck ger dig möjlighet att justera cykelns beteende och komfort rejält oavsett dess typ.

Val efter cykeltyp, ändamål och väderförhållanden.

Cykeldäckens storlek är en viktigt faktor förstås men utgå också av en cykeltyp du använder, samt hur och vart du cyklar. Klassiska stadscyklar eller hybrid- och trekkingcyklar tillverkas i olika cykeldäck dimensioner och kännetecknas vanligen av ett fint slitbanemönster som passar torra och jämna vägar. Vid övervägande körning på blöta och ojämna vägbeläggningar och även en viss andel grusvägar passar däck med grövre mönster. Ifall man fick tag i veterancykel eller vill bara poängtera sina hjul så letar man ofta efter grå cykeldäck. Cykeldäck racer tillverkas smala omkring 25mm och 28 tum stora i diamter och för att främja ännu lägre rullmotstånd tillverkas däcken mycket lätta, vilket förstås påverkas dess hållbarhet rejält. Om du inte är elitcyklist och tävlar inte, välj lite tyngre och mer hållbara punkteringsfria däck. Bredden på MTB-däck väljs efter behag, men vanligen 1,75-2,1 tums däck är avsedda för Cross-Country, stigskörning, och cyklande på asfaltvägar. Med 2,1-2,5 tums breda däck blir det svårt att cykla på vägar med fast beläggning, utan i så fall föredras stökiga skogsstigar, klippor, förstås om däcken har grovt mönster. Speciella lerdäck har speciellt utformade för att självrensa lera från slitbanemönster för att öka grepp vid cykling. Vid cyklande på underlag man helst håller sig undan för använder man tjockigscykel eller fatbike med lämpliga ballongdäck för cykel, vilka spelar avgörande roll i framkomlighet på lös snö, sand, myrar och även is. En bra kompromis för cykling året runt är dubbade cykeldäck som hakar fast vid isiga och snötäckta stigar, samt kan användas också på lera. Antal cykeldäck dubb påverkar grepp direkt och utgör från 120 till 360 dubbar för ett däck.

Punkteringsfria cykeldäck

Det råder flera tankar om det löner sig att välja vanliga däck med punkteringsvätska eller investera lite i punkteringsfria däck för cykel. Dessa väger en aning mer, som följd rullar sämre och kostar förstås mer, men skyddar från de flesta punkteringar bättre än standarddäck. I långa loppet sparar du pengar och tid på slangbyten. För att köpa billiga cykeldäck rekommenderas det att använda online däckbutiker, men ta alltid hänsyn till varumärke och om dess produktion rankas högt i cykeldäck test.

Jämför upp till 4 produkter:

av 835
visa fler 20
av 835
Är en betald annons
Skrolla upp