Checklista för att byta däck

Att veta hur man byter ett däck är en nödvändig färdighet för alla förare. Om du litar på en mobiltelefon för att rädda dig vid en nödsituation på vägarna, finns det alltid en chans att du kommer glömma att ladda den, är utom räckhåll, eller lämnar den hemma. Punkterade däck kan hända var som helst, och en mobiltelefon är inte ersättare för att veta hur man byter ett punkterat däck. Tack och lov är det inte så svårt att byta däck! Följ bara följande riktlinjer för att vara beredd om du får punktering.

Föremål du behöver för att fixa ett punkterat däck

Dessa föremål borde ha kommit tillsammans med ditt fordon:

 • Domkraft
 • Fälgkors
 • Fullt uppblåst reservdäck
 • Bilens ägarmanual

Om du har tappat bort några av dessa föremål, eller om din bil inte kom med dessa föremål, bör du köpa nya direkt. Och var noga med att du regelbundet blåser upp reservdäcken till din fordonstillverkares rekommenderade PSI. Du bör kontrollera reservdäckets lufttryck varje gång du kontrollerar dina andra däck. Kom ihåg att kontrollera trycket varje månad och före långa resor eller med extra last.

Här är några saker som inte följer med ditt fordon, men som du borde lägga i ditt bagage eller handskfack om du behöver byta ett punkterat däck:

 • Ficklampa med fungerande batterier
 • Regnkappa
 • Liten del av 2”x6” träbit för att säkra domkraften.
 • Handskar
 • Hjulblock

HUR MAN BYTER DÄCK

1. Hitta en säker plats

Så fort du marker att du har ett punkterat däck, bromsa inte värt eller sväng. Sakta minska farten och titta på din omgivning för en jämn och rak sträcka längs vägen med en bred vägren. En tom parkeringsplats vore en idealisk plats. Jämn mark är bra för att det kommer att förhindra att ditt fordon rullar. Raka sträckor är bättre än kurvor, eftersom kommande trafik är mer benägna att se dig.

Försök aldrig byta ditt däck på en smal vägren nära mötande trafik. Fortsätt flytta (långsamt) tills du hittar en säkrare plats. När du kör med punktering riskerar du att förstöra din fälg. Det är det bättre att byta ut en fälg än att bli träffad av en ouppmärksam förare.

Var noga med att konsultera din ägarmanual och granska deras specifika steg om hur du byter ett punkterat däck för ditt fordon.

2. Sätt på dina varningsblinkers

Dina varningsblinkers kommer hjälpa andra förare att se dig på sidan av vägen. För att undvika en olycka så sätt på dem så fort du inser att du måste stanna vid vägrenen.

3. Använd parkeringsbromsen

När du har stannat, använd alltid parkeringsbromsen när du förbereder dig att byta däck. Detta kommer minimera risken för att din bil rullar.

4. Använd hjulblock

Hjulblock sätts framför och bakom däcken för att försäkra dig om att fordonet inte rullar medan du fixar punkteringen. Om du byter ett bakhjul så sätt dessa framför framhjulen. Om ditt punkterade däck är på framsidan så sätt hjulblocken bakom bakhjulen.

Tegelstenar eller stora stenar fungerar lika bra som “riktiga” hjulblock. Var bara säker på att de är stora nog för att hindra bilen från att rulla.

5. Ta bort navkapseln eller hjulskyddet

Om ditt fordon har en navkapsel som täcker hjulskruven, är det lättare att ta bort navkapseln innan du lyfter bilen med domkraften. Om din hjulskruv är exponerade kan du gå vidare till steg 6.

Använd den plana änden av din skiftnyckel för att ta bort navkapseln. Detta kommer att fungera för de flesta fordon, men vissa navkapslar behöver ett annat verktyg för att komma undan. Konsultera din användarhandbok för korrekt avlägsnande av navkapsel eller hjulskydd.

6. Lossa hjulskruvarna

Använd fälgkorset och vrid hjulskruvarna moturs tills du bryter motståndet. Du kan behöva använda kraft, och det är ok. Använd din fot eller hela din kroppsvikt om nödvändigt.

Lossa hjulskruvarna ¼ till ½ av en sväng, men ta inte bort dem helt än. Spara det tills det är dags att ta bort ditt däck / hjul från fordonet.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

7. Placera domkraften under fordonet

Det rätta stället för domkraften är vanligtvis under fordonets ram bredvid däcket som är platt. Många fordonsramar har gjuten plast på botten med ett rensat område av exponerad metall speciellt för domkraften. För att på ett säkert sätt lyfta och undvika skador på fordonet, följ instruktionerna för domkraftsplacering i din bils bruksanvisning.

8. Lyft fordonet med domkraften

För att förhindra att domkraften sätter sig under din bils vikt och kommer i obalans, placera ett litet snitt av 2x6 "träbit under den innan du försöker höja ditt fordon. Denna taktik är särskilt användbar på asfalt.

Med domkraften korrekt placerad, höj fordonet tills det punkterade däcket är runt sex tum ovanför marken.

Placera aldrig någon del av din kropp under fordonet medan och efter du lyfter fordonet med domkraften.

9. Skruva av hjulskruvarna

Nu är det dags att ta bort hjulskruvarna hela vägen. Eftersom du redan har lossat dem bör du kunna skruva loss dem mest för hand.

10. Ta bort det punkterade däcket

Grip tag om däcket genom slitbanorna, dra det försiktigt mot dig tills det är helt fritt från navet bakom det. Sätt det på sidan så det inte rullar bort.

11. Montera reservdäcket på pinnskruvarna

Placera nu reservdäcket på navet genom att fästa fälgen med pinnskruvarna. Skjut försiktigt tills pinnskruvarna visas genom fälgen.

12. Dra åt hjulskruvarna för hand

Sätt tillbaka hjulskruvarna på pinnskruvarna och dra åt dem hela vägen för hand. När de alla är på så kolla alla en gång till och dra åt så mycket som möjligt. Du kommer att dra åt dem med skiftnyckeln efter att du sänkt fordonet till marken.

13. Sänk fordonet och dra till hjulskruvarna igen

Använd domkraften för att sänka fordonet så att reservdäcket vilar på marken, men så att fordonets fulla vikt inte helt är på däcket. Nu bör du dra åt hjulskruvarna med skiftnyckeln och vrid medurs så mycket som möjligt. Tryck ner på skiftnyckeln med hela kroppsvikten.

14. Sänk fordonet helt

Ta ned fordonet hela vägen till marken och ta bort domkraften. Ge hjulskurvarna en till dragning med skiftnyckel för att säkerställa att de är så täta som möjligt.

15. Byt ut navkapseln

Om navkapseln du tog från det punkterade däcket passar ditt reservdäck så sätt in det på samma sätt som du först tog bort det. Om det inte passar, lägg bort det tillsammans med däcket när du lägger bort din utrustning.

16. Lägg bort utrustningen

Du har framför dig en domkraft, ett fälgkors, hjulblock, ditt punkterade däck och möjligen en navelkapsel. Glöm inte att stoppa in allt i ditt fordon innan du kör iväg.

17. Kontrollera trycket i ditt reservdäck 

Du bör kontrollera reservdäckens däcktryck för att se till att det är säkert att köra på. "T-Type" tillfälliga reservdelar, även kallade "mini-reservdelar", kräver 60 psi (420 kPa). Om däcket behöver tryck, kör (långsamt) till en bensinstation omedelbart.

18. Ta ditt punkterade däck till en tekniker

Tillfälliga reservdäck är inte gjorda för att köra långa sträckor eller i höga hastigheter, så kör försiktigt tills du kan besöka en däcktekniker. Ett proffs bör kunna avgöra om ditt däck behöver reparation eller om det är dags att byta ut det.

Hur lång tid tar det att fixa ett punkterat däck?

Förutom att ta ditt tack till ett proffs så bör ovanstående procedur inte ta längre än 15 till 30 minuter för att byta ett däck. Var bara noga med att du inte utelämnar några steg.

Det är fördelaktigt att träna byta däck i ditt garage eller uppfart för att säkerställa att du är redo att hantera denna situation om det någonsin händer dig.

Några fler tips om att byta däck

Att veta hur man fixar ett punkterat däck är bra, men att regelbundet däckunderhåll är ännu viktigare. Förutom att du granskar den här guiden regelbundet, kom ihåg att göra följande:

 • Håll dina däck ordentligt uppblåsta
 • Rotera dina däck enligt tillverkarens riktlinjer
 • Ha koll på slitage på däcken

Alla dessa försiktighetsåtgärder kommer att förlänga dina däcks liv och reducera risken för en punktering. Medan det inte finns något sätt att helt förhindra punkterade däck så kan korrekt vård förbättra prestandan och se till att dina däck håller så länge som möjligt. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp