Tips för att sälja din bil: Hur säljer jag min bil?

Vill du sälja din bil? Fortsätt då att läsa för att få veta vad som är viktigt när man säljer mellan privatpersoner.

Priset

Vet du inte hur mycket du kan få för din ”skrothög”? Titta på bilbyten online där säljare specificerar sina priser för likvärdiga bilar. Detta ger en solid grund för förhandling. En annan vida använd evalueringsmetod är på Schwacke-listan. Detta index har varit standard för att bestämma priser på begagnade bilar sedan 1957 och används framförallt av handlare och bilverkstäder. Om din bil är oanvändbar kan du alltid ge tillbaka den till tillverkaren. Biltillverkare måste enligt lag ta tillbaka dem. Ta reda på om det finns skrothögar i närheten. Annars är det nödvändigt att hitta en köpare. Det finns flera möjligheter.

Direkt till bilhandlaren

Om du köper en ny bil från bilhandlaren så kan du också ta ditt ”skrot” som betalning. Priset är generellt lite lägre än andra återförsäljare men allt sker i ett steg. Och även utan ett bilköp så kan bilhandlaren vara en bra kontakt. Detta gäller enbart relativt välbevarade bilar som kan återsäljas. Om din bil är lågt värderad kan du sälja den till specialiserade exportörer. Dessa erbjuder oftast ett lågt pris. Det finns också företag där du kan få ett förstagångserbjudande online. Var uppmärksam på noggrannheten i registreringsformulären. Till exempel, om din bil är betydligt äldre än den senaste gränsansökan ”Byggd 2001 eller tidigare”, skiljer sig det faktiska priset avsevärt från det första online-erbjudandet.

Annonsering på nätet

Ett av de mest tillförlitliga sätten att hitta en köpare till bilen är en väldesignad annons på en säljmarknad på nätet. Information och bra bilder leder till framgång. Lägg så mycket detaljer som möjligt i din annons. Modell, år, körsträcka, hästkrafter, antal tidigare ägare, en lista över all utrustning (till exempel soltak, xenonljus) och information om skicket bilen är i måste visas i annonsen. Nämn även de standardinbyggda ASB och ESP, och centrallås. Sköts bilverkstaden? När upphör den tekniska övervakningen? Vilka däck är höjda? Eventuella skador eller fel måste nämnas. Var uppmärksam på stavningen. Tvätta din bil och rengör insidan innan du tar bilder.

Köpeavtalet

Som privat säljare omfattas du av ett osäkert köpeavtal. Förutom köparens information och de tekniska detaljerna om fordonet måste du notera skadorna, platsen och tiden för överföringen och, vid behov, skyldigheten att ändra eller avbryta registreringen. Dessutom, ansvar för fel eller brister är uteslutet, så du bör inte vara ansvarig för fel i fordonet. Detta gäller naturligtvis inte om du medvetet döljer skadan. Exempel på försäljningskontrakt finns exempelvis hos ADL eller ADAC. Rapportera försäljningen till Transportstyrelsen så snart som möjligt.

Försiktighet krävs

Om en köpare oväntat dyker upp, var försiktig. Låt dig inte pressas att skriva på ett kontrakt du inte har läst. Om möjligt, använd ditt eget kontrakt. Naturligtvis kan du vägra försäljningen om köparen redan har accepterat priset men vill inte svara på andra krav. Testenheter bör endast tillåtas under dagen och i sällskap. Få dem att visa dig deras körkort. Överlämna inte nycklarna och pappren tills du har fått pengarna. Det är ditt beslut att leverera bilen innan du rapporterar försäljningen. Bilen fortsätter att fungera i ditt namn, du betalar försäkring, skatter och böter tills äganderätten av bilen överförs. Om köparen inte gör detta enligt överenskommelse, kommer han att behålla kostnaderna. Var säker på att informera köparen, så att de kan ta med en korttidsregistrering. Alternativt kan ni köra tillsammans till registreringskontoret och omregistrera bilen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp