Konsten att välja däck: hur du väljer rätt gummi för din åktur

Däck är inte alla skapade lika. Olika kategorier av däck använder noggrant konstruerade gummiblandningar för att maximera prestanda i specifika temperatur räckvidder. Slitmönstren är finjusterade för att optimera hanteringsegenskaper under olika väderförhållanden. Innan du väljer din nästa uppsättning däck, överväg vilken kategori som bäst passar dina körbehov.

Året runt-däck: Mångsysslaren

Året runt-däck är designade att användas året om i alla väderförhållanden. De är konstruerade av en gummiblandning som är mjuk nog för att överleva vintertemperaturer, samtidigt som den erbjuder adekvat hanteringsprestanda vid varmt väder. Deras slitmönster är utformade för att sprida regnvatten, men de är fortfarande användbara under snöiga förhållanden. Men deras mångsidighet kommer med flera kompromisser.

Om du bor i ett säsongsklimat som inte upplever mycket snöfall, är året runt-däck ett bra val så länge du inte vill få ut maximal hanteringsprestanda ur din bil. Du kan montera dem och vara övertygade om att de ger adekvat grepp under alla förhållanden utan att behöva byta däck när årstiderna ändras.

Sommardäck: Prestationshantering För Körentusiaster

Om du bor i ett varmt klimat eller om du gillar spännande körningar på kurviga vägar, välj en uppsättning sommardäck. I temperaturer över 40 grader Fahrenheit är deras gummiblandning mjukare än året runt-däck, och de kan ge ett väsentligt förbättrat grepp. Men om temperaturen sjunker under 40 grader så hårdnar gummiblandningen väsentligt och är benägen att spricka.

I motsats till den vanliga uppfattningen så offrar inte sommardäck nödvändigtvis prestanda i regniga förhållanden för att kunna prestera under torra förhållanden. Slitmönstret på vanliga sommardäck är lika effektivt att skingra vatten som på året runt-däck.

Det finns dock olika kategorier av sommardäck som i själva verket offrar grepp i våta förhållanden. Högpresterande sommardäck ger ökat grepp på torra vägar och ger fortfarande en bra prestanda vid vått väder. Ultra-högpresterande sommardäck är mer benägna att glida i våta förhållanden, men de ökar din bils hanteringsprestanda under torra förhållanden. Om du är en riktig körentusiast kan du välja sommardäck med maximal prestanda. De är mycket mer benägna att glida och hydroplanera i regnet, men de ger dig kompromisslös prestanda på torra vägar.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Vinterdäck: Att Överleva De Snöiga Årstiderna

Om du bor i ett område som får betydande snöfall, är det en bra idé att monterna vinterdäck innan snöstormarna börjar anlända. Vinterdäck har en gummiblandning som är inställd för maximalt grepp i temperaturer under 40 grader Fahrenheit. Deras slitmönster är justerade för att riva genom snön och ger dig maximal prestanda även när vägarna är vid sina smalaste. Faktum är att många fyrhjulsdrivna och bakhjulsdrivna bilar utrustade med vinterdäck kommer att fungera bättre i snön än heltäckande bilar utrustade med generiska året runt-däck.

Problemet är att upprepade gånger montera och avmontera samma uppsättning däck kan försvaga sidoväggen och göra däcken osäkra. Om du vill ha det bästa av båda världarna måste du köpa en extra uppsättning hjul med vinterdäck monterade. På så sätt kan du njuta av den härliga hanteringsprestandan av sommardäck under större delen av året, och sen kan du byta till dina vinterdäckhjul så fort temperaturen sjunker.

För det otränade ögat kan däck verka ganska enkla och obetydliga. Men de är faktiskt en av de viktigaste komponenterna på din bil när det gäller säkerhet och prestanda. Oavsett hur många krockkuddar och elektroniska stabilitetsegenskaper din bil är utrustad med är dina däck det enda som förbinder dig med asfalten. En noga utvald uppsättning däck kan göra din bil mycket säkrare, snabbare och effektivare. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp