Hur länge kan ett däck användas? Samt, hur vet du hur gammalt det är?

 Hur länge kan ett däck användas? Samt, hur vet du hur gammalt det är?

Hur länge kan du använda ett däck?

Metall rostar, bröd blir torrt och mögligt, människor får rynkor och grått hår - åldringsprocessen av dessa ting är iögonfallande. Men hur känner man igen ett däcks ålder? Samt, hur många år är det tillåtet att använda ett däck?

DOT-markeringen

All information som behövs för att däckets ålder kan hittas på själva däcket. Den så kallade DOT-markeringen (Department of Transportation - denna markering från den amerikanska Ministry of Transport har etablerats över hela världen) kan hittas på flanken av alla bildäck sedan 2000. Ett DOT-nummer består av fyra figurer och är inramat av en tunn linje. De första två siffrorna indikerar produktionsveckan; det tredje och fjärde numret indikerar vilket år det producerades. Exempel:

Om DOT-numret är 1911 producerades däcket den 19:e veckan år 2011, det vill säga mellan 16-22 maj 2011. Är DOT-numret 0905 kommer däcket från 2005, från sent i februari eller tidig mars. Detta däck hade varit mer än elva år gammalt. Däck tillverkade före 2000 är markerade med tre symboler och en specialsymbol. Här står de första två symbolerna för produktionsveckan, precis som i det fyrsiffriga numret, och den tredje siffran indikerar det sista numret av produktionsåret. Ett tresiffrigt nummer utan symbol kan hittas på däck producerade på 1980-talet. Ingen skulle någonsin använda dessa däck dock, även om de aldrig hade använts tidigare. Däck blir nämligen inte bättre med åldern som till exempel en god bit skinka eller ett vin. Istället blir gummit skört och greppar inte längre vägen lika effektivt.

Bredd: Höjd: Tullen:
Hastighet:

Tecken på åldrande

Utöver datumet på dem har däck olika sätt att åldras på vilket är resultatet av att använda dem eller att man inte använder dem alls. Självklart ger tvååriga däck som har rullat hundratusentals kilometer ett äldre intryck än femåriga däck som sitter på en pensionärs bil som enbart körs veckovis till en fikaträff. Väderförhållanden, sol och ozon samt mekanisk stress lämnar spår på däcken. Felaktig förvaring bidrar också till åldringsprocessen, men med en annan intensitet.

Lagliga bestämmelser

Alla som funderar på att köpa ett begagnat däck bör kunna förstå hur utslitet däcket faktiskt är. Denna kunskap hjälper en även att bestämma när det är dags att byta ut däcken på sin egen bil. Det finns enbart en lag som bestämmer hur gammalt däcket får vara för husbilar, husvagnar och släp med en hastighetsbegränsning på 100 km/h. ADAC eller den tyska däckförhandlaren och vulkaniseringshandelsorganisationen BundesReifenVerband (BRV) rekommenderar att däcken på en personbil senast byts ut efter tio års användning, men däckskifte efter senast sex år är att föredra. Slitagegränsen är ofta nådd mycket tidigare, även med ett normalt körmönster. Det finns som sagt få lagliga bestämmelser, som till exempel tråddjupet som minst måste ligga på 1.6 millimeter. Enligt ADAC och andra organisationer är det alldeles för lågt. Därför måste vi kunna se att det inte räcker att kunna alla lagliga bestämmelser. När du ser över däcken måste du därför använda lite sunt förnuft.

Vad behöver jag tänka på?

Att se på DOT-markeringen är ingen dålig idé. Först av allt måste vi dock ta reda på däckets teoretiska livscykel. Det är fortfarande nödvändigt att se över däckets allmänna tillstånd. Är mönsterdjupet fortfarande tillräckligt? Sommardäck bör ha mer än 3 millimeters mönsterdjup och för vinterdäck gäller 4 millimeter. Eftersom olika däck slits på olika sätt är det bäst att mäta dem flera gånger och vid olika tillfällen. Finns det synbara hack eller skåror. Hur är det med små ålderssprickor? Om däcket är monterat på en fälg: Finns det några rostmärken eller skador? Det är i princip omöjligt att ta reda på förvaringsmiljön av däcket. Därför måste ägaren eller säljaren ge den behövda informationen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång