Den snabbaste bilen i världen: Dessa är de nuvarande höghastighetsjättarna

För inte särskilt länge sedan handlade frågan om den snabbaste bilen i världen om hastigheter runt 300 km/h. Samtidigt är 400 km/h det som hanteras i segmentet med bilar som är väglagliga. Med Toroleo-tidningen kan du utforska vilka hastighetsjättar som finns på allmänna vägar idag.

Den första och sista rekordhållaren

Den snabbaste bilen i världen med 63 km/h: Elfordonet "Jeantaud Duc" fick den här ärofulla titeln i december 1898. I närheten av Paris satt den franska tävlingsföraren Gaston de Chasseloup-Laubat det första dokumenterade hastighetsrekordet under bilens historia. Den 29 april 1899 uppnådde hans racingkollega Camille Jenatzy en hastighet på över 100 km/h med sin elbil "La Jamais Contente" för första gången i historien. Eftersom antalet konkurrerande bilar inte var särskilt många på den tiden var det inte svårt att bestämma vilken bil som var den snabbaste i världen. Idag är det å andra sidan nödvändigt att skilja mellan olika serier med bilar, trafikregler och avstämningsorgan. Det totala rekordet för landfordon har stigit med anmärkningsvärda 1165 km/h under de senaste 100 åren. Thrust Supersonic Car (Thrust SSC) har listats som den snabbaste bilen i världen sedan den 15 oktober 1997. Med en hastighet på 1228 km/h var den jetdrivna raketbilen det första fordonet som bröt ljudspärren, vilket skedde i Nevada 15 Oktober 1997. Det finns dock en mycket låg chans att möta detta fordon på vägen.

Bugatti Veyron har 2 vägrekord

Bugatti Veyron håller fartrekordet för Street-Legal Series-bilar sedan juni 2010. På testbanan för Volkswagen AG nådde 16.4 Super Sports Edition en toppfart på 434 km/h. Det gör sportbilen med 1200 hk den snabbaste bilen i världen bland de bilar som tillverkas i serier. För att kunna bespara däcken är dock standardmodellen för Veyron strypt till 415 km/h vid tillverkningen. Roadster-versionen, Bugatti Veyron 16.4 Grand Sports Vitesse, är också världsrekordhållare. Topphastigheten är 408,84 km/h och den har rekordet sedan den 11 april 2013.

Bredd: Höjd: Tullen:
Hastighet:

Inte den första längre: SSC och Dauer

Med det nya hastighetsrekordet lyckades Veyron Supersport SSC Ultimate Aero TT (1199 hk, 412 km/h hastighetsrekord) och Dauer 962 LM (730 hk, 405 km/h hastighetsrekord).

Tillverkaren Shelby Supercars (SSC) kan dock återigen slå Veyron från prispallen i år. De fem kopiorna av Aero XT specialutgåva ska nå en toppfart på 439 km/h tack vare sina 1300 hk.

400 Club

Det är inte bara Bugatti, SSC och Dauer, utan även andra olika tillverkare kan redan erbjuda vägfordon som når hastigheter över 400 km/h.

9ff GT9-R: Designad som den "snabbaste bilen i världen"

Med 9ff GT9-R baserad på Porsche 997 GT3 producerade det Dortmundbaserade tuningföretaget 9ff en väglaglig sportbil som skulle bli den snabbaste bilen i världen tack vare sitt fartrekord på 414 km/h. Men innan topphastigheten på sportbilen med 1140 hk kunde bekräftas officiellt dök Bugatti Veyron Super Sport på scenen.

Koenigsegg Agera R

Med den nya generationen Agera R introducerade den svenska biltillverkaren Koenigsegg en riktig toppfartsracer till marknaden förra året. Denna sportbil kommer dock inte att nå den teoretiska maximihastigheten på 440 km/h. Till följd av trafikförordningarna förväntas topphastigheten på racingbilen med 1140 hk att uppgå till 415 km/h.

Den snabbaste bilen i sprint: Hennessey Venom GT

Hennessey Venom GT, en road-legal super sportbil, kan nå en hastighet på 427 km/h enligt tillverkaren. Officiellt är dock topphastigheten på racern med 1261 hk ännu inte bekräftad. Texas Muscle Car är fortfarande en rekordhållare: I januari 2013 satte super-sportbilen som är baserad på Lotus Elise ett nytt världsrekord i sprintbilracing. Från noll till trehundra på 13,63 sekunder - det som finns kvar till Bugatti och Co. kommer vara helt förbluffande att köra bakom.

Är vi nära 500 km / h?

Koenigsegg One: 1

Vid årets Geneva Motor Show, i början av 2014, firade Koenigsegg One sin internationella premiär. Den nya toppmodellen från den svenska sportbilsproducenten levererar häpnadsväckande 1000 kW (1341 hk) och förväntas toppa mer än bara den interna supersportbilen Agera R på grund av sin högsta hastighet på 440 km/t. Enligt Koenigsegg kommer det snart att finnas flera nya topphastighetsrekord i sprint- och höghastighetskategorierna. De publicerar inte officiella rekordförsök ännu, men några siffror har redan läckt ut. Enligt grupputtalandet når Koenigsegg One 1 400 km/h från båset på enbart 20 sekunder.

Dagger GT

Tran Star Racing-tillverkaren har också meddelat något fantastiskt. Dagger GT förväntas nå topphastigheter över 500 km/h. 2000 hk ska göra denna supersportbil till den snabbaste bilen i världen. Bilen består mest av kolfiber. Det kommer att ha måsvingedörrar och få vägarna att skaka med högpresterande däck av anmärkningsvärd storlek - 375/20 (bak) och 325/25 (fram). Trots dess hisnande prestanda har kraftpaketet en giltig vägregistrering. Specialtillverkade Dagger GT:s förväntas säljas runt 10 till 15 gånger per år. Men om det går att hitta en lämplig väg där denna supersportbil kan köras lagligt är fortfarande tvivelaktigt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Visa datorsajten