Så här undviker du platta fläckar

Så här undviker du platta fläckar

Om ett fordon står still under en längre tid kan det skada däcken. Det resulterar i platta fläckar, men du kan förhindra att det uppstår.

Detta är hur platta fläckar uppstår

När däcken står i samma position länge bärs bilens vikt alltid upp av samma punkter. Denna process förvränger däcken. Både höga och låga temperaturer påverkar gummits elasticitet och påverkar också processen med förvrängningen. Ju tyngre fordonet desto starkare är trycket på däcket. Ett husvagnsdäck är självklart utsatt för en helt annan belastning än ett mopeddäck. Du kan se platta fläckar på en del däck - däcket är alltså inte runt längre. Dessa fläckar är även märkbara vid körning eftersom det rumlar och guppar. Sådana deformationer som uppstår efter en lång tid av stillastående kan lösa sig själva efter den första kilometern som körs. Processen som har skett är dock inte en särskilt bra sak för däcken. Det spänner nämligen ut materialet och gör däcken mer mottagliga för ytterligare skador eller nya platta fläckar. Om den guppiga känslan under körning fortsätter betyder det att däcket har fått permanenta skador eller att en obalans har uppstått. I båda fallen ska du ta med däcken till din mekaniker för att få en bedömning och reparation.

Bredd: Höjd: Tullen:
Hastighet:

Förebyggande åtgärder

Om du vet att ditt fordon inte har körts på länge kan du förhindra att fläckar uppstår. Förare av klassiska bilar, cabrioleter och motorcyklar (som ofta endast körs på sommaren) eller ägare till RV:s och släpvagnar bör därför tänka på detta i förväg. Det enklaste att göra är förmodligen bara att ta bort de gamla däcken under den stillastående tiden så att de platta fläckarna inte syns alls. Det är även en god idé att öka däcktrycket något innan du parkerar ditt fordon. Om du har tid kan du se till att däcket och fordonet flyttas regelbundet. Bara en liten förändring i position är tillräckligt för att trycket ska koncentreras på en annan del av däcket. Det är dock ett dubbelsidigt svärd att starta upp bilen eller motorcykeln. Å ena sidan avlastas både däcken och stötdämparen på grund av att markkontakten elimineras. Å andra sidan uppstår dragkrafter på hjulupphängningen - en ganska ovanlig belastning som kan leda till skador. När man lyfter upp bilen är det viktigt att göra det på en plan yta, annars kan stöden glida undan. Det finns också olika typer av hjälpmedel för däcken. En variant består av kuddar fyllda med luft. De placeras ouppblåsta framför hjulen, sedan puttas bilen upp på dem och kuddarna blåses då upp. Du bör se till att det inte finns några skarpa föremål under kudden innan du pumpar. Det kan vara nödvändigt att lägga ut extra skydd under. Dessutom måste lufttrycket kontrolleras regelbundet och korrigeras vid behov under tiden som bilen står på kuddarna. Detta är särskilt viktigt när kudden utsätts för större temperaturfluktuationer. Andra däckkuddar, även kallade däckskydd eller däckskor, består av en skumblandning. Alla dessa används på samma sätt. Kuddarna hjälper till att säkerställa att däcken inte har några fläckar trots lasten i botten. På så sätt kan de inte deformeras. Kuddarna är dock ganska dyra. Höjdkompensationen som tillhandahålls av en sådan kudde är också begränsad och hur mycket beror på vilken produkt det är. Det kan hända att däcket med den höga sidoväggen kommer att tryckas ner till marken trots däckkudde.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Visa datorsajten