Breda och smala däck: Detta är skillnaden

Breda och smala däck: Detta är skillnaden

Är ett brett eller ett smalt däck bäst? I denna fråga skiljer sig åsikterna åt rejält. Breda däck vinna alltid den visuella duellen, men deras pris är alltid en nackdel. Här försöker vi klargöra om det verkligen finns skillnader mellan dessa två alternativ.

Vad är brett?

Golfen jag skulle köpa 1974 med ett 145x13 däck - idag skulle det användas som ett reservhjul. Under årens lopp leder trenden mot breda däck - en gång enbart använt vid trimning av bilar - finns nu hos tillverkarna. Samtidigt är en bredd på minst 195 millimeter standard för de nya bilarna i kompaktklassen.

Varför blir däcken bredare?

Det beror bland annat på tekniska skäl. Dagens fordon är i genomsnitt tyngre och snabbare än vad bilarna från 1970-talet var. För att behålla stabiliteten och komma igenom varv med rimlig hastighet var däcket tvunget att bli bredare. Dagens bromsskivor är också större - de har vuxit ihop med däckdiametrarna. Låt oss titta närmare på köregenskaperna hos både smala och breda däck.

Grepp

Generellt greppar ett bredare däck mer och ju bredare det är desto mer greppar det. Detta gäller särskilt för körning på torra vägar, för ju mer gummi som vilar på vägen desto bättre grepp får man. Den låga flankhöjden på de breda däcken garanterar även bättre stabilitet och speciellt i varv. Vid körning på packad snö klarar de breda däcken med riktningskontroll av det. I lera och djup snö börjar dock de breda däcken att glida snabbare. På våta vägar dominerar de stora varianterna vanligtvis när det kommer till grepp, men inte alltid vilket leder oss till nästa punkt.

Vattenplaning

På grund av den breda löpytan måste däcket förskjuta mycket mer vatten på våta vägar. Detta leder till att de stora däcken också är mycket mer benägna att “flyta”. Risken för vattenplaning ökar därför betydligt med ett brett däck. Här finns det bara en lösning: full uppmärksamhet och att ta foten av gasen.

Bredd: Höjd: Tullen:
Hastighet:

Bromsegenskaper

Breda däck har visat sig ha kortare bromsavstånd än sina smala motsvarigheter. Detta är även sant på vintern, men inte i slask eller djup snö. Detta gäller även på våta vägar fram till dess att vattenplaning sker, vilket som tidigare nämndes kan ske mycket tidigare än om man kör med smala däck.

Komfort och volymnivå

Naturligtvis har breda däck en bred löpyta och därmed ökat rullmotstånd. Därmed skapar de ett högre rulljud än de smala däcken. Effektivitet - bränsle, slitage och pris. Som du redan har insett leder ökat rullmotstånd (och även ökat luftmotstånd på grund av däckets bredd) till högre bränsleförbrukning och slitage. Dessutom är bredare däck alltid dyrare att köpa in än smala.

Utseendet

Breda däck ger ett extra blickfång, speciellt för trimmade bilar. Även när de är monterade på en vanlig personbil ser ett brett däck starkt och tufft ut. Speciellt när legeringsfälgar är med i spelet.

Framtiden

Trenden går inte sannolikt mot smalare däck eftersom det inte är troligt att bilarna blir saktare eller att ägarna kommer att lägga mindre vikt vid bilarnas utseende. Däcken till elbilar kommer sannolikt att ta en speciell väg. Dessa är främst utformade för att möjliggöra högsta möjliga avståndsintervaller. Därför går trenden mot smala löpytor, låg vikt och stora hjulstorlekar. Allt detta för att uppnå minsta möjliga rullande motstånd. Även däcken på små bilar är fortfarande ganska smala. Förmodligen för att den redan begränsade interiören inte ska förminskas ytterligare på grund av stora hjulhus. Eftersom däcktillverkarna är medvetna om de nuvarande nackdelarna med breda däck (rullmotstånd och vattenplaning) kan man med säkerhet anta att de kommer att arbeta för att lösa detta problem och att de breda däcken kommer att förbättras i vissa avseenden.

Vilket däck är då bäst?

Breda däck vinner främst när det gäller rena köregenskaper. Vi betalar extra för säkerhet, särskilt på torra vägar, genom att offra komfort och ekonomisk effektivitet och godkänner extra risk för vattenplaning. I slutändan är beslutet personligt. De som reser mycket i regniga områden eller områden med högre risk för snö bör naturligtvis välja de smalare däcken.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Visa datorsajten