Fälgfrågan: Aluminium eller Stål?

 Fälgfrågan: Aluminium eller Stål?

Alla bildäck måste monteras på en fälg. Det finns två vanliga alternativ: aluminium/lättmetall eller stålfälgar. Spelar det någon roll vad man väljer?

Vikt

Vikten ses vanligtvis som en fördel när man talar om legeringshjul. Uttrycket: “Legeringshjul är lättare än stålfälgar och förbättrar därför körprestandan” är dock obetydlig idag. Självklart är huvudkomponenten av aluminium en lätt metall och därför inte lika tung som stål som mest består av järn. Emellertid har väggtjockleken på moderna stålfälgar blivit så låga på grund av tekniska framsteg så skillnaden i vikt knappt märks av. I synnerhet när en aluminiumfälg kombineras med ett stort eller brett däck är viktproblemet ogiltigt. Naturligtvis finns det undantag: De mycket, mycket dyrbara aluminiumsfälgarna med magnesium (magnesiumfälgar) och kolfälgar av kolfiber är ultralätta, men helt enkelt för kostsamma för privat bruk. De används mest i motorsport.

Ytterligare beslutskriterier

Stabilitet

Stålfälgen som är tillverkad av valsat stål är standardutrustning, speciellt för små bilar. Stålfälgar kommer ofta i två delar och består av själva fälgen och hjulskivan eller hjulnyckeln. Delarna är hopsvetsade så att värme och spänning inte kan orsaka skador på sömmarna. Legeringshjul hälls ofta ner och målas sedan. Om fälgen består av två delar (fälgbrunn och fälgbas) är dessa hopskruvade. En annan metall läggs till i fälgen, till exempel järn, för att öka stabiliteten för de som anser att aluminium är för mjukt. Att kalla legeringshjul för aluminiumlegeringsfälgar är korrekt.

Robusthet

Den som ofta kör på oasfalterade vägar bör använda stålfälgar. Detta material är mycket robustare än lättmetall. Vägsalt skadar endast fälgarna visuellt, stålets struktur förblir oförändrad. Om fälgen är hårt slagen över kanten kan den vanligtvis repareras relativt enkelt. Även om stålfälgen rostar påverkar det bara fälgens yta och inte köregenskaperna. Rostet kan lätt avlägsnas. Lättmetallfälgar är emellertid mycket mer sårbara mot grus-, lera- och vägsalt. Så fort materialet stöts till lite lätt uppstår ytliga repor väldigt fort på klarlacken. Om någon vätska kommer in i dessa repor korroderar fälgen och blir instabil. En sådan skadad legeringsfälg kan gå sönder totalt av en djup väggrop. Att reparera en legeringsfälg är ganska komplicerat och ibland omöjligt. Ett alternativ till fans av legeringsfälgar: Särskilda, mer robusta vinterfälgar finns tillgängliga mot en extra kostnad. Men dessa modeller kan (ännu) inte konkurrera med stabiliteten hos stålhjul.

Pris

Stålfälgar är billigare än aluminiumfälgar. Om du inte vill avstå från legeringshjul och inte har så mycket pengar kan du överväga att köpa begagnade fälgar. När du köper begagnade lättmetallfälgar måste du se till att de inte är skadade. Du måste också ta reda på om det finns ytliga repor. Sådana tecken på användning förväntas på använda aluminiumfälgar; det är ganska vanligt. Finns inte dessa tecken kan de ha genomgått kosmetiskt arbete och det kan även innebära att fel har dolts.

Ny eller använd, av aluminium eller stål: Det är värt att jämföra priserna

Utseendet

När det gäller det estetiska ser legeringsfälgarna alltid bättre ut. Lackerade, högglanspolerade eller jämnt mattborstade och ibland med kromdelar - legeringsfälgar är utan tvekan mycket snyggare. Olika färgalternativ (silver, svart, mångfärgad, bilfärg) gör att bilägarens hjärta slår snabbare. Aluminiumfälgar kan till och med uppgradera en tråkig familjebil och ge trimmade bilar ett extra blickfång. Stålfälgar som inte är så snygga kan i bästa fall utsmyckas med olika navkapslar i plast.

Slutsats

Valet mellan aluminium- och stålfälgar är ett personligt val. Båda modellerna har sina fördelar och nackdelar; varje förare måste välja med hänsyn till sina egna prioriteringar. Billig och robust eller vacker och lite dyrare? Om du vill kombinera båda kan du använda snygga aluminiumfälgar under sommaren och byta till de mer hållbara stålfälgarna på vintern.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

10 januari 2020 11:58

Bra! Hej! Jag har en fråga? Kan man eller bör man inte kombinera vinterdäck(Dubb) med alu-fälgar på vintersäsongen i Norrland? Vänligen Fritz Åke Malmström

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp