Vad du bör veta om att mixa däck på ditt fordon

För att uppnå optimala köregenskaper så rekommenderar Continental att samma däck är monterade på alla hjulpositioner på ditt fordon. Med andra ord så bör däck av samma märke, mönster, storlek, lastindex och hastighetsbeteckning vara monterade runtom. Speciellt viktigt är att däckens storlek, hastighetsbeteckning är i enlighet med fordonstillverkarens specifikation för alla hjulpositioner. I många länder är detta ett rättsligt krav. Att köra ditt fordon med en icke-rekommenderad blandning av däckstorlek, konstruktioner och hastighetsbeteckningar kan vara farligt och olagligt. Följ fordonstillverkarens rekommendationer och/eller sök råd från en utbildad däckspecialist om du överväger att uppgradera dina däck med olika storlekar, konstruktioner, lastbeteckningar eller hastighetsbeteckningar.

Varför är däckrotationen till nytta?

För att uppnå jämnt slitage och maximera slitbanans längd bör dina däck regelbundet roteras. Följ fordonstillverkarens rekommendation för rotationsmönstret och intervallet. Om inte annat anges av fordonstillverkaren så rekommenderar Continental att rotera hjulen axelvis med jämna mellanrum. Till exempel när man byter från sommardäck till vinterdäck eller vid körsträcksintervaller på mellan 5 000 km och 10 000 km, eller tidigare om ojämna slitbanor börjar visas. Om däcken börjar visa ojämn slitstyrka, be servicepersonen att kontrollera och/eller korrigera eventuella fel på fordonets hjul eller annat mekaniskt fel.

Reservdäck i full storlek (inte tillfälliga reserver) av samma storlek och konstruktion som markdäcken bör ingå i däckrotationen. Kontrollera alltid och justera uppblåsningstrycket i fullstorleksreserven när den integreras i rotation.

Justera uppblåsningstrycket i däcken enligt fordonstillverkarens rekommendation för den nya hjulpositionen (specificerat däcktryck på fram- och baksida kan vara annorlunda).

Rotation av dina däck kan påverka däcktrycksövervakningssystemet (TPMS). Konsultera din bilägarhandbok eller kvalificerad servicepersonal för att göra korrekta justeringar eller omkalibrering av systemet.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Kan jag blanda olika däckmärken och slitbanemönster på mitt fordon?

Vi rekommenderar att alla däck monteras på samma hjulpositioner på ditt fordon. Om det dock är nödvändigt att blanda märken och slitbanemönster på grund av tillgänglighet eller ekonomi så är det tillåtet om samma slitbanemönster och märken är monterade över samma axel. Det kan också vara möjligt att blanda lastindex och hastighetsbeteckning så länge som lastindex och hastighetssymboler ligger över minimum på fordonstillverkarens rekommendationer (extra belastning mot standardbelastning). I sådana fall bör de högre märkta däcken monteras på bakaxeln.

Kan olika slitbanemönsterdjup blandas?

Om det beslutas att endast byta ut 2 däck på ditt fordon så kommer de nya däcken troligen ha mer slitbanedjup än de som finns kvar på fordonet. Blandning av slitbanemönster är i allmänhet tillåtet.

Däckindustrin rekommenderar att de nya däcken monteras på bakaxeln.

Att placera bättre grepp på bakaxeln rekommenderas vanligtvis för att förhindra ett eventuellt tillstånd av överstyrning och förlust av fordonets stabilitet på hala ytor. Vissa biltillverkare rekommenderar att du installerar de nyaste däcken på frontaxlen. Rådfråga biltillverkaren och/eller en däckspecialist för ytterligare information.

Undantag för godkänd utrustning för blanddäck

Vissa fordon kan komma utrustade direkt från fabrik med olika storlek på däck monterade på främre- och bakre axeln. För dessa godkända däckblandningar ska du följa biltillverkarens rekommendation.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp