Däckspår

Däckspårintryck klassificeras som mönsterbevis, eftersom däckbanans intryck lämnar ett unikt mönster. Precis som skointryck kan hjälpa till att begränsa, varumärket, stilen och storleken, har däckspåren möjlighet att göra samma sak. Däckspårintryck kan försöka matchas via sökbara databaser som tillverkaren, FBI eller en annan byrå har satt ihop. Dessa databaser hjälper en utredare att bestämma vilken typ av däck som lämnat intrycket, och vilket märke däcken är. Efter det är bestämt kan det hjälpa till att begränsa vilken typ av fordon som däcket skulle användas till. Liksom de flesta bevis kan däckspår användas för att identifiera förövaren genom att placera den misstänkta på platsen genom att matcha däcken med däcken på det misstänkta fordonet.

Det är svårt för två fordon att lämna samma däckmärke. Det beror på att slitbanan på däcken ändrar däckets intrycksmönster. Ett exempel skulle vara en unik slit på ytterdäcken på ett däck eftersom fordonets inriktning är avstängd. Detta unika mönster är av stor betydelse för undersökningen eftersom detta mönster endast kommer att finnas i däcket på fordonet som användes. Ibland kan ett fordon lätt identifieras, till exempel kan fordonet ha olika däck som används på samma fordon.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Däckintryck, som fingeravtryck, klassificeras i kategorierna synliga, plastiska och latenta. Prover av visningarna kan samlas på flera sätt. Den första typen av spår är synliga spår. Dessa spår är synliga för det blotta ögat och kan samlas in genom fotografering utan användning av speciell utrustning som pulver. Nästa typ av spår är plastspår eller tredimensionella spår. Dessa spår kan samlas in genom att göra en gjutning av spåret. En gjutning av spåret görs med hjälp av ett pulveriserat stenmaterial som t. ex tandsten och vatten. När blandningen torkar görs ett tredimensionellt avtryck. Den sista typen av spår är latenta spår, vilka är spår som inte är synliga för det blotta ögat. Latenta spår finns vanligtvis på ytor som är platta i naturen, som trottoarer, vägar eller uppfart. För att samla in den här typen av däckspår skulle det troligtvis användas en elektrostatisk och en gelatinsk lyftanordning för dammtryck. En elektrostatisk dammspårlyftanordning är ett verktyg som elektrostatiskt laddar partiklar i damm eller lätt jord.

Dessa partiklar överförs sedan till en lyftfilm, såsom gelatinfolier. Denna metod är bäst för att samla torra eller dammiga rester på nästan alla ytor. . En gelatinfolier är ett gummiark som kan lyfta avtryck av porösa, grova, texturerade och krökta ytor.Gelatinfolier kan också användas för att samla spår från fordonet eller från scenen. Som med all bevis måste dessa intryck bevaras ordentligt för att undvika förorening. För jämförelse utskrifter som har tagits är det bäst att lämna dessa utskrifter på fordonet. Prover från brottsplatsen bör packas. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp