Registrera däck i fordonstillstånd

Registrera däck i fordonstillstånd

De som vill utrusta sin bil med däck som inte finns listade i körkortet behöver inte alltid registrera däcken separat.

Uppgifter i fordonsdokumentet

En fordonslicens - från oktober 2005 som korrekt hänvisas till som del I i fordonets registreringsbevis - innehåller en indikation av de däck som är tillåtna för det aktuella fordonet. Man kan hitta detaljerad information om storlekar på däck i artiklarna 15.1, 15.2 och 15.3. - Informationen står för varje respektive axel. Ändringar om däck finns också i artikel 22. Det finns fler storlekar att välja bland i äldre fordonstillstånd. Du kan fortfarande använda dessa papper. Specifikationen av en enda däckstorlek i de nya fordonsregistreringscertifikaten betyder emellertid inte att enbart denna speciella däckstorlek är tillåten.

Hitta fler tillåtna däck

Övriga tillåtna storlekar finns i EEC, EG-intyg om överensstämmelse eller EC Certificate of Conformity, även känt som CoC-papper (Certificate of Conformity). Sedan 2005 måste bilproducenterna överlämna denna notering när de säljer en ny bil. Den innehåller alla typer av tekniska data på fordonet, inklusive artiklarna 32 och 50 med information om alla godkända däckstorlekar. Om du inte har eller förlorar ditt CoC-papper kan du begära det från biltillverkaren mot en avgift. Många tillverkare har även motsvarande databaser med sökfunktion online. Om däcket inte anges i fordonsregistreringscertifikatet men finns i CoC-papper kan det monteras utan problem. Som bevis för polisen bör en kopia av CoC-pappret alltid finnas i bilen. Däckstorleken kan även nämnas i del I i fordonets registreringsbevis efteråt och då är det inte nödvändigt att ha med sig CoC-pappret. Detta tillägg är dock inte obligatoriskt.

Bredd: Höjd: Tullen:
Hastighet:

Individuell rapport eller individuellt godkännande

Om däcken inte nämns i fordonsregistreringscertifikatet eller CoC-dokumenten måste en expert delge en åsikt om däckets säkerhet. En sådan "exceptionell faktaförklaring" som nämns i del I, artikel 22 i fordonets registreringsbevis är alltid avgiftsbelagd. Experten kontrollerar däckets lämplighet och monterbarheten på fälgen - vilket kräver att däcktillverkaren lämnar ett certifikat. Om allt är okej kommer experten att utfärda rapporten som är allmänt känd som Allmän driftlicens. Ändringen kommer då att anges i del I, artikel 22 i fordonets registreringsbevis som en ABE-mall och är därför officiell.

Körning med obehöriga däck

Att köra med obehöriga däck är naturligtvis inte tillåtet och kan också bli mycket dyrt. Om endast en del av bilen inte är officiellt godkänd - även om det bara är ett däck - avbryts godkännandet för hela fordonet omedelbart. Du kan inte köra utan körkort - polisen kan säkerställa det. Du kan också förlora din försäkringsskydd under sådana omständigheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Visa datorsajten