Hantera även små parkeringsplatser snabbt och säkert med parkeringshjälp

Kommer du ihåg de första körlektionerna? Den skoningslösa körinstruktören befallde oss att klämma in bilen i en alldeles för liten parkeringsplats. I tider när de kärleksfullt omhändertagna limousinerna blir alltmer talrika och parkeringsplatserna mer sällsynta och mindre kan parkeringshjälp komma till stor nytta. Men innan man köper fordonstillbehör, oavsett om det är ett parkeringssystem eller något annat, bör man som bilägare alltid ta del av mer information om sakerna.

Kvaliteten på kameran är viktig

Människan reagerar intensivt på visuell stimulans och nu för tiden anpassar sig även tillverkarna av automatiska backningssystem efter detta problem. När man använder ett parkeringshjälpmedel monteras en kamera på baksidan av fordonet. Det aktiveras när bakväxeln används. Det omgivande området visas på förarens display i kupén. Kamerans kvalitet och egenskaper är avgörande för den pålitliga vyn på bildskärmen. Den vattentäta minikameran bör därför även kunna justeras vertikalt med en visningsvinkel på 180 °. Slutligen måste föraren kunna se hinder som ligger lågt. Din parkeringshjälp måste garantera en god nattsyn, speciellt när du kör in i ett smalt och förvirrande parkeringsutrymme i mörkret. Integrerade IR-strålkastare med ett intervall upp till fem meter ger den nattliga vyn. För alla som vill uppgradera ett parkeringshjälp spelar installationen en viktig roll. Till syvende och sist bör installationen kunna göras utan stor ansträngning och teknisk kunskap. Till exempel, med backningssystemet från luis.de döljer sig systemet som en hållare för registreringsskylten. Föraren kan enkelt byta ut den och ansluta den till bakljuset. Färgmonitorn är även kopplat till 12V-inbyggnadssystemet och är anslutet till sugfoten på instrumentpanelen i kupén.

Parkeringshjälp gör hinder hörbara

Med ultraljudsparkeringssensorerna måste det vara hörbart. Sensorer är monterade på bak- och framsidan av bilen; en LED-display indikerar att hinder närmar sig. Beroende på avståndet till hindret ändrar lysdioderna sin färg. Detta åtföljs av intensiva varningstoner som leder till en kontinuerlig ton. Sedan bör du prova bromsarna. För rent akustiska system utelämnas LED-displayen. Här måste du lita helt på din hörsel. Förutom ultraljudsmetoden används radarmätteknik också. Fördelarna med sådana system:

  • mindre teknisk insats
  • viktbesparingar
  • inga synliga sensorer
  • okänslighet för ultraljudsvågor.

Nackdelen med sådana parkeringshjälpmedel: I mycket regn kan det leda till mätfel.

Det är viktigt att titta bakåt trots parkeringshjälp

Den som vill ha extra komfort vid parkering kan nu också välja ett helautomatiskt system. Detta tar praktiskt taget ratten helt ur förarens hand. Först och främst känner parkeringshjälpen av när man kör förbi en tillräckligt lång parkeringsplats. Då måste föraren bara släppa ratten och följa några instruktioner för att manövrera fordonet perfekt in i parkeringsplatsen. Det är bara ett litet "pedalarbete" att genomföra - det automatiska systemet tar över resten. Trots det är det viktigt att inte förlita sig helt på den här bekväma lösningen. Även om du kanske tillfälligt släpper ratten är det fortfarande viktigt att titta bakåt. Detta skyddar inte bara bilens däck och fälgar, utan du måste även alltid tänka på andra trafikanter och deras fordon. Ansvaret för eventuella skador uppbärs alltid av föraren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång