Gibbs Quadski - 72 km/h både på land och vatten

Quadski är än så länge den snabbaste vattenfarkosten som även säljs som ett väglagligt fordon. Den nionde prototypen av uppfinnaren Alan Gibbs ska äntligen avsluta serien av ekonomiska misslyckanden i Gibbs verksamhet och fungera som en produktionsmodell. Det tar bara fem sekunder för Quadski att bli ett vattenfartyg. Med en knapptryckning viks däck och fälgar upp och en jet-ski-drive sätts i rörelse. Alan Gibbs nya fordon når en topphastighet upp till 72 km/h både på land och vatten. Det är en BMW AG motorcykelmotor (1,3 liter, 4 cylindrar, 175 hk) som driver det nästan 600 kilo tunga Quad- och Jet-Ski-hybridfordonet. Med en längd på enbart 3,20 meter är det amfibiska fordonet litet och smidigt vilket gör det lämpligt för "sportentusiaster" och för användning av "brottsbekämpande organ, räddningstjänsten och andra yrkesverksamma", enligt Gibbs.

Bredd: Höjd: Tullen:
Hastighet:

Quadski är Gibbs nionde försök

Quadski är den nionde prototypen som har utvecklats av företaget Gibbs Sports Amphibians inom området amfibiefordon. Mer än 200 miljoner dollar och 15 års arbete investerades i det vatteneffektiva ensitsiga fordonet som börjar säljas i november på den amerikanska marknaden - precis i tid för 73-årsdagen av grundaren från Nya Zealand. Tillverkaren har samtidigt registrerat mer än 300 patent för utveckling av amfibiska fordon, men ekonomisk framgång har ännu inte uppnåtts. Föregångaren till Quadski, en Mazda-variant som heter Aquada, nekades exempelvis väglaglighet på grund av bristen på krockkuddar. Quadski faller däremot under lagen i segmentet "Off-road Vehicles”, vilket tar bort många krav som gäller för andra fordon.

Ett nytt sätt att förflytta sig på

Alan Gibbs beskriver det nya amfibiska fordonet som ett helt nytt sätt att förflytta sig på. Skapat "för alla naturälskare, terrängresenärer, jägare och fiskare", erbjuder den "en kombination av prestanda, säkerhet, komfort och mångsidighet som aldrig har funnits tidigare."

Marknadslanseringen i Europa är planerad till 2014. För lokala köpare bör det även gå att köpa Quadski i rött, gult, blått, silver och svart. Huruvida det nya fordonet kommer att fungera som en produktionsmodell, eller om det kommer den att minnas i Gibbs historia som en annan dyr leksak för rika äventyrare återstår att se. I slutändan kommer detta att bestämmas av Gibbs-inspirerade naturälskares vilja att investera den ganska saftiga summan på 30 000 euro i den nya reseupplevelsen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Visa datorsajten