Klockan tickar

Även när Tesla Inc. kämpar för att reda ut deras tillverkningsbuggar för Modell 3 så meddelade den Kaliforniska elbilstillverkaren uppseendeväckande tillverknings-deadline. Tesla planerar att starta produktionen av deras Model Y crossover tidigt 2020, sa VD Elon Musk i ett grälsjukt konferenssamtal med investerare förra veckan.

Även för en man som är känd för sin fräckhet så är den tidslinjen djärv

Det tar normalt 30–36 månader från start i fabriken tills fordonet rullar av produktionslinjen, säger AutoPacific-analytikern Dave Sullivan till Automotive News. ”Elon lovar för mycket och kommer säkerligen leverera för lite.” Sa Sullivan. ”jag trodde att lanseringen av Modell 3 skulle skapa en mer ödmjuk sida hos Musk.”

I september 2015 bröt Volvo mark på sin första bilfabrik i USA, nära Charleston, S.C. Ungefär 31 månader senare har den fortfarande inte startat kommersiell produktion på sin S60-sedan.

"Bygga bilar är svårt", sa Karl Brauer, verkställande utgivare på Cox Automotive. "Det är en mödosam process - inte bara sammansättningen av bilarna, utan logistiken i produktionen."

Oavsett Musks löften, kommer tidslinjen för modell Y att dikteras i stor utsträckning av försörjningskedjan. "Tesla hanterar samma utbudsbas som resten av bilhandlarna hanterar," sa Sullivan. "Om andra biltillverkare kunde göra det snabbare, skulle de."

Musk är inte en att göra saker som de alltid har gjorts.

Det har inte alltid fungerat. Tesla övergav århundrade gamla tillverkningsprocesser för ett starkt automatiserade produktionssystem för att bygga sin Model 3. Det har inte riktigt fungerat, vilket lett till kvalitetsproblem och produktionsnedgångar. Modell 3-produktion landade på 2 270 fordon per vecka i april, vilket är under de 5 000 som Musk noterade skulle få företagets kassaflöde positivt.

Musk erkände ett överberoende på automatisering. "Ja, överdriven automatisering på Tesla var ett misstag," Tweetade Musk förra månaden. "Människor är undervärderade."

Vad som gör tidslinjen för tidigt 2020 ännu mer komplicerade är att Tesla ännu inte har identifierat en plats för Modell Y-anläggningen. Musk avfärdade en media-rapport att den nya crossovern skulle byggas på Teslas Fremont, Kalifornia-anläggning, och noterade att fabriken är ”smockad” och ”galet överfull”.

Ett platsbeslut skulle kunna komma "kanske nästa kvartal, men inte senare än fjärde kvartalet", sa Musk på konferenssamtalet med investerade, där han avvisade vissa finansiella analytikerfrågor som "tråkiga" och "trista".

För att möta produktionsfristen i början av 2020 skulle Tesla sannolikt behöva köpa en anläggning snarare än att bygga en. Bilproducenten kan ha flera alternativ att handla, med tanke på de förändringar som driver bilindustrin.

"Vi ser ett konstant skifte i bilproduktionsplaner, sedan-produktionen faller åt vänster och höger", sa Brauer. "Det kan vara en anläggning som en nuvarande tillverkare använder för att producera sedans och de vill inte gå igenom problemen med att övergå till SUV."

Men Teslas tidslinje är fortfarande knepig

“Om en anläggning gavs till dig i morgon, redo att köra, skulle det ta dig ett år att bemanna den och sedan bygga upp försörjningskedjan,” sa Brauer.

Musks optimistiska mål för Modell Y, sa Sullivan, är för att stimulera aptiten för investerare.

“Han vill ha mer investering och måste visa momentum,” sa Sullivan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp