Vad ska man göra under vattenplaning? - Bra däck minimerar riskerna

Vattenplaning: när däcken halkar på våta vägar och det är nästan omöjligt att manövrera bilen. Det är varje förares mardröm. Vi kommer att förklara vad man kan göra och varför bra däck avsevärt minimerar risken.

Vad händer under vattenplaning?

Vatten på vägen flyter vanligtvis genom spåren på däcket. Men om vägen är riktigt våt kommer vattnet inte att flyta helt rätt. Den bildäck stänker vatten på framsidan som Dopplereffekten. I slutändan, om mängden vatten är för mycket, de flytande former som en kil mellan däcket och vägen. Däcket förlorar sedan kontakt med vägen. Som ett resultat, bromsar och styrrörelser har nästan ingen effekt. Om endast ett däck glider, kan föraren styra bilen i motsatt riktning. Om bilen är utrustad med ESP (Electronic Stability Control), kommer systemet automatiskt slås på så fort det kommer i kontakt med vägen. Om de två framhjulen påverkas bakhjulen som fortfarande håller sig till marken hålla bilen i rörelse. Om alla hjulen slirar samtidigt hur bilen beter sig att bero på bilens tyngdpunkt och inriktning. På en rak väg är chanserna goda. Det värsta scenariot skulle vara om båda bakhjulen rör sig samtidigt eftersom att bilen då kommer att slira.

Hur påverkar bildäcken?

Hur vattenplaning fungerar beror på däcket, bortsett från de klimatförhållanden. Desto plattare däckets slitbana är, desto snabbare glider det. ADAC anger 3,5 mm. som guide. Om slitbanans djup är mindre kommer halkrisken att öka drastiskt. Därför bör alla däck ha tillräckligt djup. Om det finns skillnader mellan de individuella däcken måste däcken med den djupaste slitbanan monteras på bakaxeln. Flera obekväma konsekvenser kan uppstå här vid vattenplaning. Från en rent statistisk synvinkel är breda däck mer benägna att drabbas av vattenplaning än smalare däck, trots att den särskilda designen ska förhindra det. Risken ökar ju mer slitna de breda däcken blir. Däcktrycket påverkar också hur hur pass mycket bilen glider. Om lufttrycket är för lågt kommer däcktrycket att minska (kontakttryck). Då är vattnet lättare att få tag i.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Hur kan jag undvika vattenplaning?

Den bästa rekommendationen är att anpassa din hastighet. Om du reser långsammare i fuktiga förhållanden minskas risken avsevärt. Slitna dämpare trycker inte på däcken med samma kraft på vägen. Risken för vattenpåverkan ökas. Fordonets vikt har inte någon effekt. Om det finns synliga spår på vägen måste du köra försiktigt. En hel del vatten samlas i brunnarna. Du måste också vara försiktig i hål och vägtunnlar.

Beräkna om det är för sent

De som följer alla tips kan inte ens vara hundra procent immun mot vattenplaning. Om detta händer ska du tänka på följande tips:

• Undvik att bromsa så mycket som möjligt: bromsning kan förlänga hur länge du halkar. Om ett hjul uppnår dragkraft medan det andra hjulet fortsätter att glida kommer bilen att hamna i ett dåligt läge.

• Kör inte så fort: effekten är densamma som vid bromsning: bilen kan hamna i ett dåligt läge. Rör bilen försiktigt i motsatt riktning och håll sedan ratten rakt.

• Koppla från bilen och låt bilen rulla tills du har kontroll igen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp