Vad du behöver veta om hjulinställning

Hjulinställning, även känt som däckinställning, kan hjälpa dina däck att fungera korrekt och få dem att hålla längre. Det kan också förbättra hanteringen och hindra bilen från att dra i en riktning eller vibrera på vägen.

Vad är hjulinställning?

Inställning hänvisar till justeringen av ett fordons upphängning – det system som kopplar ett fordon till sina hjul. Det är inte en justering av däcken eller hjulen själva. Nyckeln till korrekt inställning är att justera däckens vinklar vilket påverkar hur de kommer i kontakt med vägen.

Hur vet jag om jag behöver hjulinställning?

Det finns ett par sätt att se om din bil behöver en hjulinställning. Om du har märkt en eller flera av dessa indikatorer bör du omedelbart kontrollera din anpassning av en licensierad servicetekniker:

  • Ojämn slitbana
  • Fordonet drar lite åt vänster eller höger
  • Din ratt är inte centrerad när du kör rakt
  • Rattvibrationer

Camber, Toe & Caster

När en tekniker kontrollerar så är han eller hon huvudsakligen intresserad av tre saker:

  • Camber

Detta är inåt- eller utåtvinkeln på däcket när det ses från fordonets framsida. För mycket inåt- eller utåtlutning, även känd som negativ och positiv camber, indikerar felaktig anpassning och kommer behöva justeras. Slita lager, bultförband och andra hjulupphängande delar kan bidra till feljustering av camber.

  • Toe

Distinkt från camberjustering så är Toejustering i vilken utsträckning som dina däck vänder inåt eller utåt när de ses från ovan. Om det är förvirrande, stå upp och titta ner på dina fötter. Vinkla dem inåt mot mitten av din kropp. När däcken på bilen vinklas på samma sätt (Kom ihåg att vi tänker från fågelperspektiv), kallar vi det för Toe-injustering. Vinkla fötter utåt och du har Toe-outjustering. Båda behöver anpassning.

  • Caster

Din castervinkel hjälper balansstyrning, stabilitet och svängning. Specifikt är det vinkeln på din styraxel när den ses från sidan från ditt fordon. Om du har en positiv caster lutar styraxeln mot föraren. Negativ caster å andra sidan betyder att styraxeln lutar mot framsidan av ditt fordon.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Varför hjulinställning är viktigt?

Felaktig hjul- eller däckinställning kan leda till att dina däck slits ojämnt och i förtid. Här är några specifika typer av otillbörlig slitbana som kan härledas till feljustering.

  • Fjädring

Däck är ”fjädrade” när slitbanan är slät på ena sidan och skarp på en annan. Detta är vanligtvis ett tecken på dålig Toejustering.

  • Camberslitage

Detta tryck på slitbanan innebär att slitbanans insida eller utsida är betydligt mer slitna än slitbanans mitt. Som namnet antyder så orsakar positiv eller negativ camber denna typ av slitage.

Heel/Toeslitage

Detta händer när en sida av dina slitbanor slits ner snabbare än den andra i en omkretsriktning. När du för din hand över slitbanan kommer du märka att det känns och ser ut som sågtänder när du tittar från sidan. Heel/Toeslitage kan vara ett tecken på underluftfyllnad och/eller rotationsbrist.

Om du upplever något av dessa ovanliga slitagemönster bör du få en tekniker att kontrollera din justering och inställning. Medan däckslitageförhindrande är en bra anledning att ha koll på din justering, kan konsekvenserna av felinställning och feljustering också påverka den totala fordonsprestandan. En bil som drar åt ena sidan eller styrs oberäkneligt har till exempel justeringsproblem.

Däckbalansering

Distinkt från hjulinställning, så avser däck- eller hjulbalansering kompensationen för eventuella viktobalanser i däck/hjulkombinationen och utförs ofta i samband med hjulinställning. Det finns två grundläggande typer av däck/hjulobalans som behöver korrigering – statisk (singelplan) och dynamisk (dubbelplan).

Statisk balans adresserar obalans på bara ett plan – vertikal rörelse som kan orsaka vibrationer. En dynamisk obalans å andra sidan adresserad i två plan – vertikal rörelse och lateral rörelse. Båda typer av obalans kräver användning av en särskild balanseringsmaskin för att hjälpa till att jämna ut saker.

För att börja balansera dina däck monterar en tekniker dem på rätt fälgar och justerar trycket till optimal inflation. Därefter sätts varje däck i mitten av balanseringsmaskinen. Maskinen snurrar däcket med hög hastighet för att mäta obalansen mellan kombinationen av hjul och däck.

Däckbalansering är nödvändig för korrekt däckvård av samma skäl som hjulinställning: förebyggande av för tidigt slitage på slitbanan. Att ha däck justerade och balanserade varje 800 till 1000 mil kan hjälpa till att maximera livslängden och övergripande prestanda.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp