Vad betyder markeringar på däck?

Sidan av däcket är fullt med nummer och bokstäver, men vad betyder egentligen de olika symbolerna?

Lagstadgade föreskrifter

Däck är standardiserade i Europa enligt regeln ECE-R 30 eftersom trafikreglerna (StVZO, § 36) är mycket detaljerade och övervakade. Lagstiftaren anger också vilken information som ska lämnas på däckets sidovägg. Tillverkarens namn - som vanligtvis är tryckt stort - och däcktypen står angivet där. Men det finns mer information att hitta. Vårt exempel: Vi har ett däck med nummerkombinationen 195/60 R 15 88 V - det här är alltid samma struktur och endast siffrorna samt bokstäverna kan variera.

Däckets dimensioner

195/60 R 15 88 V . I vårt exempel indikerar de två första siffrorna, åtskilda av snedstrecket, däckstorleken. Däcket är sålunda 195 millimeter stort. Förhållandet mellan dess höjd och bredd är 60 procent. Ju lägre procentandel, desto lägre är däckets kant.

Radialdäck

195/60 R 15 88 V . R:et i 195/60 R 15 88 V indikerar designen som i detta fall är radialdäck. Ibland är även ordet “Radial” tryckt på flanken. Sedan 1980-talet har nästan enbart radialdäck använts på passagerarbilar så namnet har blivit föråldrat. Trots det är det ändå tryckt på däcket. Diagonala däck är idag enbart monterade på jordbruksmaskiner, veteranbilar och ibland motorcyklar. Indikatorn för däck av diagonal typ är bokstaven D.

Fälgdiameter

195/60 R 15 88 V . Den tredje siffran i vårt exempel195/60 R 15 88 V indikerar normalt fälgdiametern i en måttenhet som oftast är tum. Vissa tillverkare använder sig dock av millimetrar, men skillnaden är enkel att se på grund av magnituden. Storleken i tum spänner sig vanligtvis mellan 10 till 20, medan storleken i millimeter vanligtvis är mellan 315 och 440.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Bärkapacitet

195/60 R 15 88 . Självklart kan du även se hur mycket däcket kan bära. Lastindexet, som även kallas belastningskapacitet eller Ply Rating / Load Index, indikeras på plats fem i koden. Konverteringen följer en tabell som är enkel att finna online. I denna kontext betyder 88 en bärkapacitet på 560 kilogram vid ett särskilt lufttryck, vilket vanligtvis är 2.5 bar. Lastindexet som anges i fordonets dokument får inte vara lägre än det faktiska lufttrycket. Är det specificerat som 88 måste däck alltid vara installerade med ett minimum lastindex av 88. På däck med särskilt hög bärkraft finns förkortningen RF (förstärkt) eller XL (extra belastning).

Hastighet

195/60 R 15 88 V  . Den maximalt tillåtna hastigheten som däcket kan köras med indikeras med en bokstav på slutet av nummerkombinationen. Hastighetsindex V motsvarar 240 km/t. Vanligtvis varierar markeringen från M för 130 till Y för 300 km/t. Tabellen med alla bokstäver och hastigheterna de står för finns att hitta på nätet.

DOT-märkning

Utöver de tidigare beskrivna markeringarna har varje däck även en krypterad kod från tillverkaren som vanligtvis är ett tolvsiffrigt tal och en bokstavsföljd. De sista fyra siffrorna är vanligtvis inramade och formar DOT-etiketten (Department of Transportation - etiketten från den amerikanska transportmyndigheten har blivit en internationell standard). Om du tittar på märkningen kan du läsa vilket datum däcket tillverkades och det står listat som vecka och år. Om däcken är tillverkade före år 2000 består DOT-numret endast av tre siffror.

Andra märkningar

Om däcket har en riktningsbindning anges den med indikationen "Rotation", "Direction" eller “Direction of Rotation" och en pil som pekar i motsvarande riktning. Inskriptionen "Tubeless" berättar att däcket är tublöst och det gäller för de flesta däck som är byggda så. Slitindikatorn "TWI" (Thread Wear Indicator) indikerar punkter i profilen där graden av slitdjup lätt kan avläsas. Där är profilen inte tillräckligt för djupet. Om punkten ligger på ytan har däcket slitits till de lagligt föreskrivna 1,6 millimetrarna och måste bytas ut. 1,6 millimeter anses dock vara på gränsen till att det är för slitet och vi rekommenderar att däck bör ha ett återstående slitdjup på 3 millimeter. "M + S" betyder “mud and snow". För vinterdäck är det inte en pålitlig indikator och det är enbart om däcket även har en snöflinga med i märkningen som säkerheten är garanterad. Bokstaven “E” i kombination med ett nummer anger landet där det europeiska ECE-standardtestet utfördes. Run-flat däck, det vill säga däck som inte är helt platta även efter skador, bär symbolen ROF eller SST och de har särskilt förstärkta sidoväggar. En liten “1:a" pekar på särskilt tysta däck som är certifierade med ett certifikat för minskat bullerutsläpp.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp