Tillverkning, Tillverkad, Framställd: Hur och var dina däck är tillverkade

Enligt Consumer Reports föredrar nästan 8 av 10 amerikaner att köpa amerikanska produkter. Dessutom säger 60 procent att de är villiga att betala 10 procent mer för inhemskt tillverkade varor. Men enligt en Associated Press-omröstning är det i praktiken tvärtom. Den studien hittade att 3 av 4 skulle föredra amerikanskgjorda, men de går faktiskt för det billigare, utländska objektet. Vad förklarar dessa motsägelsefulla rapporter?

Det finns pådrivande och attraherande faktorer när det gäller amerikansk-tillverkade produkter jämfört med utländska produkter. Folk kanske gillar tanken på att köpa en inhemsk tillverkad produkt, men i slutändan säger deras plånböcker något annat. Massor av amerikanskgjorda varor kostar helt enkelt mer. Är det högre priset värt det? Kärnan i denna debatt är tanken på värde.

Merriam Webster definierar värde som "En rättvis avkastning eller motsvarande i varor, tjänster eller pengar ett utbyte." Du vill ha en rättvis avkastning för vad du spenderar. Detta gäller speciellt för de däck du räknar med för daglig rörlighet. Amerikansktillverkade eller inte, om ett däck bryts ned snabbt, går du inte någonstans. Detta gör ont för ditt kassaflöde och din försörjning.

Det finns så många alternativ, och "vilket däck ska jag köpa" kan vara en skrämmande fråga. Ska du köpa utländsk eller inhemsk, året runt-däck eller specialiserade? För att förenkla ditt beslut, låt oss börja med grunderna.

Däckets födelse

Benz uppfann 1888 den första bensinbilen, som innehöll pneumatiska däck på sina hjul. Robert Thomson, en skote, uppfann det pneumatiska däcket 1845 men det lockade inte mycket uppmärksamhet tills en annan skotte, John Boyd Dunlop, tillverkade en till sin sons trehjuling 1888. Detta var ett revolutionärt koncept som ersatte metallhjul med ett luftfyllt gummidäck monterat på ett metallhjul. 1905 såg det första pneumatiska däck utrustade med slitbanor, vilket bidrog till ökad dragkraft. Henry Ford uppfann monteringslinjen 1913, och när det amerikanska företaget Du Pont industrialiserade syntetiskt gummi 1931, blev massproduktion möjlig och det moderna däckets ålder började.

Andra framsteg inom däckteknik följde, däribland radialdäcken (1949), som vertikalt anordnade korden i däcket för att öka bränsleeffektiviteten genom enhetlig kontakt av slitbanan med vägen. RunFlat-däcket (1980) fortsätter att gå trots repor eller hål och år 2000 såg ökad koncentration på miljövänliga Eco Tuning-däck för att följa med miljövänliga bilar.

Alla dessa framsteg betyder att du har massor av val i design, men vad gäller material, är alla däck gjorda av en kombination av naturligt och syntetiskt gummi, såväl som kimrök. Naturgummi kommer från gummiträdet, Hevea Brasiliensis, som är från Sydamerika och odlas på tropiska plantager, särskilt i Sydostasien och Västra Afrika. Är de gjorda i Amerika eller gjorda någon annanstans, kommer alla däck som innehåller naturgummi att förlita sig på träd från tropiska plantager utanför Amerika. Syntetiskt gummi kommer från råoljepolymerer; kimrök består också av råolja (eller naturgas) i kombination med syre i en förbränningsprocess.

Däcktillverkning förbrukar 70 procent av världens gummi, och forskare tittar nu på ett alternativ till gummiträdet. Cirka 93 procent av dessa träd kommer från Asien, där de vill skydda regnskogarna. För det ändamålet kan Guayule-busken vara svaret. En ökenväxt, den kan växa i USA, kräver relativt lite vatten och är resistent mot sjukdom. Arbetet med att producera tillräckligt med gummi från Guayule är fortfarande pågående.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Var däck är gjorda

När det gäller själva däcket är alla tillverkare på gemensam mark. De är beroende av gummi från tropiska gummiträd och råolja. De tillverkar också sina däck i flera länder, även om USA producerar de flesta däcken totalt. Av de 72 typerna däck som testades av Consumer Reports 2016 gjorde ingen av tillverkarna sina däck exklusivt i USA. Europa importerar till exempel 9% av det producerade naturgummit.

Däckindustrin i Europa anställer över 360 000 personer och tillverkar nästan 5 miljoner ton årligen. Enligt European Tyre & Rubber Manufacturers Association så säljs det över 500 miljoner däck årligen till privatbilar, lastbilar, lätta lastbilar och medium och tunga transportbilar. De europeiska tillverkare som producerar allra mest är Continental, Michelin, Freudenberg Group, Hutchinson, Pirelli och Trelleborg AB. Europa har över 86 däckanläggningar runtom på kontinenten där framförallt Tyskland och Frankrike är ledande. De senaste åren har sett en ökning gällande försäljning av däck i Europa till inhemska kunder och den trenden ser ut att fortsätta även kommande år. Exporten har dock gått ned lite 2017 jämfört med 2016, men det är en avvikelse då de tidigare åren har stadigt gått uppåt. Det kan innebära att däcken produceras framförallt för europeiska kunder istället för globala. Jämför man hur mycket Europa importerar respektive exporterar däck så är den totala exporten högre än importen vilket driver tesen att vi europeiska konsumenter främst köper däck som är tillverkade i just Europa.

Värdet av ett bra däck

Ju sämre ett däck är gjort, desto tidigare slits det ut. Köp ett dåligt tillverkat, billigt eller begagnat däck, och du kan hitta dig själv i butiken och leta efter en ny alldeles för tidigt. Köp ett dåligt tillverkat, dyrt däck, och du kommer att uppnå samma resultat. Köp ett kvalitetsdäck och förvänta dig att se ett långt liv kombinerat med topprestanda.

Nyckeln är att leta efter det däck som kommer att hålla längst, eftersom livslängden kommer att sänka dina utgifter över tiden. Dessutom kan ett välbyggd däck förbättra bränsleeffektiviteten, vilket sparar pengar vid pumpen. Däckens storlek och designen kan spara dig 4 till 7 procent när det gäller gas. Om du behöver köpa ett större däck, köp ett som är väl utformad. Ett däck med en kvalitetsdesign som ger exakt rätt mängd vägmotstånd, inte mer än vad som behövs, kommer att tjäna dig till det yttersta på lång sikt.

Du har bara så mycket pengar att spendera på däck. Men offra inte värdet. Du kan behöva spendera lite mer för däck gjorde i Europa, men inhemska tillverkare arbetar hårt för att få dig överkomliga däck som ger maximalt värde för dina pengar. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp