RUN-FLAT TEKNOLOGI: Intervju med Timo Eisen

Run-flat teknologin (däck som kan köras vid akuta förhållanden) är på tillväxt igen. Trots att det för några år sedan verkade som att run-flat däck minskade i popularitet verkar nu marknadsandelarna stiga ordentligt igen. I en intervju med Timo Eisen, försäljningschefen på “Wheels” och Key Account Managern på “Delticom”, talade vi om för- och nackdelarna med punkteringsfria däck, priset samt säkerheten med run-flat teknologin. Vi talade även om vilken typ av run-flat teknologi tillverkare erbjuder och vad man ska leta efter när man väljer punkteringsfria däck.

DACK-ONLINE.COM:   God eftermiddag Timo!

Timo Eisen:  Hej Tetiana!

DACK-ONLINE.COM:    Alla vet att däck spelar en viktig roll när det kommer till körning och säkerhet. Det finns många nya teknologier som förbättrar körsäkerheten och en av dessa teknologier är Run-flat eller Run on flat. Vad är egentligen punkteringsfria däck och hur fungerar konceptet “run flat”?

Timo Eisen:  Run-flat däck är fortfarande trafiksäkra när lufttrycket inuti däcket minskar, åtminstone för ett visst avstånd och vid låg hastighet. Tack vare de betydligt förstärkta sidoväggarna på run-flat däck kan de bära fordonets vikt utan luft. De specialdesignade däckvulsterna förhindrar även att däcket lossnar från fälgen. Run-flat principen är därför baserad på en självbärande förstärkt sidovägg på däcket. Det förhindrar att däcksidan kläms mellan vägen och fälgen och ser även till att däcket inte glider i fälgbrunnen. I ett nötskal är det så det fungerar.

DACK-ONLINE.COM:    Enligt mig är det en ganska intressant teknologi. Hur kan man känna igen ett run-flat däck?

Timo Eisen:  Varje däck har en korrekt märkning på sidoväggen som indikerar storleken, tillverkaren, modellen, DOT och andra detaljer om däcket. Punkteringsfria däck har en till specialmärkning. Det kan dock variera lite beroende på tillverkaren. Märkningen kan till exempel vara ROF, RFT, EMT, RCS, SSR, ZP för noll lufttryck, eller DSST. Eller helt enkelt "RUNFLAT." Men det finns alltid en specialmärkning på däckets sidovägg.


 Timo Eisen

DACK-ONLINE.COM:    T ack ! Men när det kommer till återförsäljning? Måste man se själva däcket för att se om det har byggts med run-flat teknologi ?

Timo Eisen:  Nej, det klart, om du letar efter ett sådant däck måste du kolla på däckets sidovägg för att se om det är ett punkteringsfritt däck. Det ser man sen på de här nämnda tillverkarmärkningarna. Märkningarna är till exempel inkluderade i vår webbutik om de letar efter ett korresponderande däck. Det innebär att du genom att filtrera dina sökningar kan hitta vissa märken av däck som har punkteringsfria funktioner. Online kan du se vilka märkningar däcket har och dessa finns då även på däcket.

DACK-ONLINE.COM:    Vad finns det för fördelar och nackdelar med punkteringsfria däck?

Timo Eisen:  Den största fördelen är helt klart säkerheten. Även med en plötslig nedgång i tryck eller med stegvis tryckförlust är det säkert att fortsätta köra eftersom du fortfarande kan styra fordonet. En plötslig tryckförlust, den klassiska punkteringen, är å andra sidan livshotande och överväldigar många förare, särskilt på motorvägen vid höga hastigheter. Det är annorlunda med punkteringsfria däck eftersom man kan fortsätta att köra med de vanligaste däckskadorna. Ett nödvändigt hjulbyte på livshotande ställen som vid motorvägens vägren, på landsbygdsvägar eller i långa tunnlar elimineras då. En annan stor fördel är komforten. I händelse av skada behöver du inte byta hjulet själv eller genom bärgningstjänst, men du kan vanligtvis kontakta återförsäljaren direkt på grund av den stora mångfalden av punkteringsfria däck. Med hjälp av punkteringsfria däck behöver du inte köra omkring med några extra hjul, vilket i sin tur ökar lastutrymmet med upp till 80 liter. En annan fördel är att reservhjulets vikt elimineras och genom det sparas energi och bränsle. Men fördelarna kommer ihop med nackdelar. Det kan ses i priset. Punkteringsfria däck är dyrare än vanliga däck. Vikten på ett run-flat däck är också något högre på grund av utformningen av run-flat teknologin. Mer vikt betyder alltid högre energiförbrukning, vilket medför lite högre bränslekonsumtion. Vid det nuvarande utvecklingsstadiet ligger dock detta nästan i samma nivå som med konventionella däck.

DACK-ONLINE.COM:    Bra , t ack ! En av huvudfördelarna med punkteringsfria däck är att du fortfarande kan köra om något skadas. Hur långt och hur snabbt kan du köra med ett skadat däck?

Timo Eisen:  Räckvidd och hastighet är givetvis begränsat eftersom däcket får minskat tryck vid skador. De välkända tillverkarna anger en hastighet på upp till 80 km / h, liksom ett område på ca 80 km i skadat tillstånd. Högre hastigheter eller längre intervaller rekommenderas inte. Om ett fordon är utrustat med punkteringsfria däck på fabriken hittar du de specifika nödavstånden och hastigheterna i fordonets manual.

DACK-ONLINE.COM:    Har punkteringsfria däck även den så kallade bränslesparande teknologin?

Timo Eisen:  Det punkteringsfria däcket sparar in vikten av ett extradäck, men det kräver dock lite extra energi eftersom det är lite tyngre än vanliga däck. Jag skulle nog säga att det jämnar ut sig. Ett bränslesparande däck, det vill säga ett däck med lågt rullmotstånd, motsvarar inte automatiskt ett punkteringsfritt däck. Bränslesparande teknologi och akutkörningsegenskaper är inte alltid ömsesidigt uteslutande.

DACK-ONLINE.COM:    Vilka märken erbjuder punkteringsfri teknologi ?

Timo Eisen:  Idag finns det många olika märken i olika prissegment. Vissa av dessa tillverkare inkluderar Bridgestone, Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop och Pirelli, samt Falcons, Nokian, Kumho, Hankook, Nexen, Yokohama och andra. Det finns många märken som är tillgängliga i olika storlekar.

DACK-ONLINE.COM:    Beror priset på märket ?

Timo Eisen:  När det kommer till priset är det viktigt att säga att punkteringsfria däck är dyrare än vanliga däck på grund av dess speciella design och teknologi. Graderingarna inom varumärkena ligger i den vanliga varumärkesstrukturen jämfört med varandra, så ett Michelin-däck kommer till exempel vara betydligt dyrare än ett från Hankook.

DACK-ONLINE.COM:    Det förstår jag. Kan det punkteringsfria däcket monteras på alla fordon?

Timo Eisen:  Användning av punkteringsfria däck rekommenderas alltid för fordon som har dessa som originaldäck. Krafter som verkar på suspensionen i dessa fordon balanseras med däckets styvare sidoväggar. Dessutom måste även fordonet ha en däcktrycksövervakare som är monterad med de punkteringsfria däcken. Det är väldigt viktigt att föraren märker när däcket förlorar lufttryck. Därför är däcktrycksövervakaren obligatorisk. Punkteringsfria däck rekommenderas därför till fordon som redan har den här utrustningen från början, eller till fordon som kan utrustas med den.

DACK-ONLINE.COM:    Kan punkteringsfria däck faktiskt köras på “vanliga” fälgar?

Timo Eisen:  Ja, det är möjligt. Men det finns en risk att det löpande däcket kommer att hoppa av fälgen när det är tryckförlust. Detta kan ske i en extrem situation, till exempel i en skarp kurva eller under en manöver som sker när däcket är tomt. Här ligger fördelen av så kallade “Extended Hump fälgar”. Dessa är fälgar som har det tekniska namnet EH2 eller EH2 +. På grund av den speciella formen på dessa fälgar ges mer stabilitet och säkerhet för däcket och risken att det punkteringsfria däcket kan hoppa från fälgen elimineras. Detta är dock inte ett krav. Du behöver inte nödvändigtvis en motsvarande punkteringsfri fälg med punkteringsfria däck och di behöver inte heller använda punkteringsfria däck med en punkteringsfri fälg. Där går det att blanda.

DACK-ONLINE.COM:    BMW spelar pionjärrollen i punkteringsfria däck och monterar flera modeller med den här teknologin som en standard. Är punkteringsfria däck obligatoriska för alla BMW-modeller?

Timo Eisen:  Även om BMW anses vara en mycket tidig banbrytare för denna teknik är det inte obligatoriskt att använda detta däcksystem. Det bör dock noteras att dessa fordon vanligtvis inte har någon säkerhetsutrustning för däckbyte eller ett reservhjul ombord. Så om ett fordon är konstruerat av tillverkaren för att använda punkteringsfria däck och du byter ut dessa till konventionella däck, måste du veta att rörligheten vid skador som beror på fordonet kanske inte längre existerar. Även om du senare utrustar fordonet med annan säkerhetsutrustning måste du komma ihåg att införskaffa dessa resurser och se till att det finns tillräckligt med lagringsutrymme för dem.

DACK-ONLINE.COM:    Bra, tack . Jag skulle vilja fråga lite mer om däckmonteringen. Var kan man montera punkteringsfria däck och kan man göra det själv?

Timo Eisen:  Punkteringsfria däck bör alltid monteras av en kvalificerad montör. Det finns montörer med certifikat från WDK (The Trade Association of the German Rubber Industry). Sådana certifikatdokument är en kvalitetsgaranti när det kommer till montörernas utbildning och monteringsmaskinerna. Kunden som är intresserad av däck kan snabbt och lätt välja en specialiserad montör från det närliggande området från mer än 10,000 montörer, till exempel på www.dack-online.com . Att montera själv är vanligtvis inte rekommenderat eftersom däcken kräver specialmontering och är lätta att skada, vilket ökar risken för olyckor ordentligt.

DACK-ONLINE.COM:    Vad bör man ha i åtanke när man byter punkteringsfria däck? Du nämnde att kvalificerade montörer är viktigt?

Timo Eisen:  Hanteringen av punkteringsfria däck bör alltid övas upp och då är monteringen vare sig komplicerad eller dyr. Om det är en otränad person med olämplig utrustning som hanterar däcket kan det uppstå skador på däckvulsterna, vilket kan bli kritiskt så fort däcket blir varmt eller tungt pressat. Punkteringsfria däck ska alltid hanteras av montörer med specialistkunskap.

DACK-ONLINE.COM: Förstått . Många tack . Kan du kanske berätta om ett sprucket punkteringsfritt däck kan lappas?

Timo Eisen:  Det är en väldigt intressant fråga. Att lappa ett punkteringsfritt däck rekommenderas inte och är avvisas till och med av tillverkarna. Ett däck som har ett punkteringssår, en skada eller något annat är alltså inte lagat utan utbytt. Det är på grund av designen och däckets speciella sidoväggar; skador på ett punkteringsfritt däck ser man ibland inte.

DACK-ONLINE.COM:    Hur är det med punkteringsfria däck och TPMS?

Timo Eisen:  TPMS står för “tire pressure monitoring system”. Ett punkteringsfritt däck visar inte nödvändigt tryckförlusten jämfört med ett konventionellt däck. Ett punkteringsfritt däck med tryckförlust känns ganska normalt när det körs i stadstrafik. Det är farligt, för då är det redan skadat och du kan inte följa begränsningarna för hastighet och återstående körsträcka som däcktillverkaren har uppgett. Det är därför det är viktigt att fordon med punkteringsfria däck har ett lämpligt däcktrycksövervakningssystem. Fordon som är designade för att ha punkteringsfria däck som originaldäck har redan dess system installerade.

DACK-ONLINE.COM:    Bra . Det är allt . Tack så mycket för din hjälp.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp