Rullmotstånd för däck

I ditt uppdrag att hitta de bästa däcken till ditt fordon är det troligt att du kommit över frasen ”Rullmotstånd för däck” och undrat både vad det är och hur det kan påverka ditt däckköpbeslut. Nedan tar vi en titt på vad rullmotstånd för däck är, och hur däck med lågt rullmotstånd kan öka bränsleeffektiviteten hos ditt fordon och de typer av miljövänliga däck med lågt rullmotstånd vi erbjuder här på Bridgestone.

VAD ÄR RULLMOTSTÅND?

När du pressar ned gaspedalen i ditt fordon så överför du i princip energi – i form av gas eller el, beroende på din bil, genom motorn och andra system i din bil. Det resulterar i att dina däck vrids och tillräckligt med momentum byggs upp för att din bil kan röra på sig. För att uppnå detta måste ditt fordon överkomma flera olika faktorer som kan göra det motståndskraftigt mot framåtriktad rörelse. En av dessa faktorer är däckets rullmotstånd.

Däckets rullmotstånd är den energi som ditt fordon behöver skicka till dina däck för att hålla rörelse i jämn hastighet över en yta. Det är med andra ord den ansträngning som krävs för att hålla ett däck rullande. Det som främst bidrar till rullmotstånd är en process som kallas hysteres. Hysteres är i huvudsak den energiförlust som uppstår när ett däck rullar genom sitt fotavtryck. Energiförlusten måste övervinnas av fordonets motor vilket resulterar i slösat bränsle.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

KAN RULLMOTSTÅND UNDVIKAS?

Rullmotstånd kommer hända när ett däck får kontakt med en vägyta. Men även om det inte kan undvikas, så kan det minimeras. Eftersom däcks rullmotstånd orsakas av hysteres kan däck konstrueras med specialformade slitbanor som är mer resistenta mot värmeproduktion och för att minimera däckböjning för mindre energiförlust. Dessa är kända som däck med lågt rullmotstånd.

FINNS DET FÖRDELAR MED DÄCK MED LÅGT RULLMOTSTÅND?

För förare som är intresserade av att optimera deras fordons bränsleeffektivitet är svaret ja. Däck med lågt rullmotstånd kan vara mycket mer bränsleeffektiva än vanliga däck. USA:s Energidepartement har bedrivit forskning som visar att användning av däck med lågt rullmotstånd kan ha så mycket som en 10% bränslebesparingspåverkan för förare. För de flesta förare är dock bränslebesparingarna cirka 3%. Även om det inte låter som mycket kan dessa siffror adderas upp över en tid och resultera i avsevärda besparingar i bränsleutgifter och avfall.

FINNS DET KOMPROMISSER MED DÄCK MED LÅGT RULLMOTSTÅND?

Som med de flesta saker i livet kan du inte få något utan att ge något, och det stämmer även för däck med lågt rullmotstånd såvida inte ny teknik införs. Till exempel kan en däcktillverkare minska slitbanans djup för att förbättra rullmotståndet. Det kommer dock finnas en motsvarande minskning av däckslitagetid. För att övervinna denna byteshandel kan ny teknik utformas för att bibehålla slitstyrkan samtidigt som det förbättrar rullmotståndet.

VILKA TYPER AV DÄCK MED LÅGT RULLMOTSTÅND ERBJUDER BRIDGESTONE?

Här på Bridgestone finns de däck med bäst rullmotstånd i Ecopia-sortimentet. De är också våra mest bränsleeffektiva däck. Våra Ecopia-däck är konstruerade för att erbjuda en balanserad, komfortabel tur i alla säsonger och en högkvalitativ körupplevelse. Några av våra Ecopia-däck är till och med delvis gjorda av återvunnet gummi för att förbättra deras miljövänlighet.

Hela vårt sortiment av Ecopia-däck är utformat för att erbjuda förare ett miljövänligt däckalternativ för alla säsonger som inte äventyrar prestanda eller körkomfort. Till exempel är vårt premium Ecopia-däck, Ecopia EP422 Plus, specialdesignat med en skyddad bränslebesparande slitbana och sidovägg som hjälper till att motverka däckets rullmotstånd för att få extra mil på alla gastankningar* än de ledande Firestonedäcken. Ecopia 422 Plus-däcket erbjuder ett optimerat kontaktfotavtryck som hjälper till att fördela ditt fordons vikt jämnt över däcken för jämnt slitage och längre däckliv, samt ett innovativt slitmönster som hjälper till att hålla dina däck tysta och din körning bekväm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp