Lång biltur: Resechecklista

Ta någon med dig

Det kan vara en lycka att åka ensam när du är ute på en kort resa. Men det kan bli oroligt när du är ute på en lång biltur och något obehagligt händer. I sådana situationer behöver du någon med dig. Så ta inte några risker på längre bilturer och gör din resa säkrare och trevligare. Ta din familj eller dina vänner med dig. Bra kamrater kan göra din reseupplevelse rikare och mer givande. Men ha en sak i åtanke: Att ha fler personer än vad ditt fordon har kapacitet till kan vara irriterande för dig och de personer som sitter med dig. Att sätta tre personer i baksätet kan skapa obehag för dem och för dig. Så se till att bara ha antalet personer som ökar komfortnivån på din resa. Se även till att du har personer med dig som kan köra när du själv blir trött.

Ta raster för att känna dig pigg.

Innan du lämnar måste du definiera gränsen för din körning. Bestäm de platser där du kan vila ett tag och få dig själv uppfriskad. Dessa beslut kan också vara spontana när du ser ett trevligt ställe på vägen och vill stanna där ett tag.

Använd navigationstekniker

Det finns många alternativ för navigering på din telefon eller på bilutrustningen för att få exakt GPS-navigationssystem. Men se till att ditt mobilbatteri är fullt när du lämnar och att du har andra alternativ när batterier tar slut. En reseguide är också ett bra alternativ i sådana fall om du besöker flera länder i din bil.

Tryckt vägkarta

En tryckt vägkarta är ett måste. En bra vägkarta är som en ledande stjärna. Mobilen kan gå sönder på vägen men vägkartan kommer att vara en betrodd följeslagare som vägleder dig.

Vilsam natt

Planera var du kan stanna när natten faller på. Det kan vara ett hotell, värdshus, motell eller vandrarhem där du kan parkera bilen och vila resten av natten. Det är upp till dig var du kan stanna beroende på din budget. Några resenärer bestämmer sig för att vila i baksätet på sin bil men det kan orsaka obehag eftersom bilstorleken är för liten.

Fixa bilmotorns problem

Varje del av din bil ska vara i utmärkt skick när du ger dig av på en lång resa. Motor, däck, fälgar, bromsar, lampor, växlar och allt ska vara i perfekt skick. Att fixa hela motorn är det grundläggande du bör fokusera på. Kontrollera att alla knappar på instrumentbrädan fungerar. Alla körriktningsvisare ska fungera och säkerställ att strålkastarna, ljusen inuti bilen, och tutan fungerar perfekt. Du bör veta hur man byter glödlampan om den slutar fungera på vägen. Växellådsolja, vindrutetorkare, bromsar, olja och frostskydd måste vara i perfekt skick innan du lämnar. Om luftkonditionering, diesel eller gas, värmesystemet är i bra skick är du redo att åka.

Försäkra dig om perfekt bromsar

Bromsar är bland de viktigaste sakerna att kontrollera innan du ger dig i väg på en lång resa. De måste kontrolleras innan du reser. Du måste även veta hur du hanterar bromsfel.

Kontrollera bildäcken

Däck är av yttersta vikt och du bör kontrollera att däcktrycket överensstämmer med specifikationerna i din manual. Kontrollera däckmönstret och om det är lågt behöver du köpa nya däck innan du åker. Däck som är uppblåsta mer än nödvändigt är lika farliga som låguppblåsta däck. Om du kör i ett land där du måste ersätta däck enligt sommar- och vintersäsong är det extremt viktigt att hålla grepp på vägarna med snö, regn och lera. Bromsar du med vinterdäck på en snöig yta i 50km / timmen kommer det ta 30 meter att stanna, medan med sommardäck tar det 60 meter. Det är stor skillnad! Du måste veta vägförhållandena och däckkraven för landet du kör i. Om du till exempel kör i Tyskland på vintern med sommardäck kommer du att bötfällas.

Ta med verktygslådan

Innan du åker, se till att du har med dig en verktygslåda för att säkerställa att du kan hantera eventuella nödsituationer på vägen. Vilket motorstopp som helst under körning kan vara en mardröm utan verktygslåda. Så glöm aldrig att ta med dig den på långa körningar.

Första hjälpen-låda för nödsituationer

Första hjälpen-låda är lika viktigt vid eventuella missöden på vägen. Första hjälpen-lådan bör ha alla medicinska hjälpmedel och verktyg för nödsituationer i sig.

Nödnummerlista

Tillgång till nödnummer är ett måste under en lång körning. Osäkerheter kan hända var som helst och att fastna i en situation med tungt snöfall eller regn kan vara riskabelt. Har du då inget nödnummer i din bil kan det bli problem. Så se till att du har det innan du ger dig i väg på din resa. Dessutom måste du försäkra dig om att din försäkring inkluderar vägassistans och att det har reseförsäkring. Detta är det bästa sättet att vara säker vid körning.

Kläder och extra saker

Du måste ha kläder enligt årstiden och även filt om det är vinter. Att få kläderna våta i en regnskur på vintern kan vara skadligt för dig. Extra kläder kan rädda dig från snö, regn och andra osäkra förhållanden. Filten är det viktigaste behovet under vintersäsongens topp.

Matvaror

Ta några torra och oförstörbara matvaror tillsammans med vatten med dig i händelse av en nödsituation. Det har konstaterats att resenärer på vägen under regniga eller snöiga årstider har lidit på grund av hunger och törst, och berättelserna är hemska. Det är därför klokt att ha extra mat med dig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp