Hur man håller barn säkra i en bilolycka

Alla föräldrar kommer överens om att barn är det viktigaste i livet. Att vara förälder är dock väldigt komplicerat och kräver ibland att man kompromissar. Det finns en sak som du definitivt inte vill kompromissa och det är ditt barns säkerhet. Statistik visar att det årligen dör cirka tvåtusen människor i bilolyckor i Storbritannien, inklusive 800 barn som är 13 år eller yngre. Ingen är 100% skyddad mot en bilolycka. Oavsett hur bra du kör finns det andra förare på vägen som kan vara mindre försiktiga. Det är därför du måste ta hand om ditt barn genom att ge maximalt skydd medan ni är i bilen. Bilsäkerhet börjar med att föräldrar som har med sina barn i bilen är medvetna om att det krävs extra uppmärksamhet. Skyddet börjar med mycket små steg och inkluderar:

  • Sätt barn som är yngre än 12 i baksätet;
  • Använd skydd som motsvarar barnets ålder och storlek.
  • Följ båda handboken för bilen och handboken för bilbarnstolen.
  • Köp ett fordon som har ett högt kraschtestbetyg
  • Lämna inte barn ensamma i bilen.

Åldersbegränsningar

Moderna bilar är utrustade med de bästa säkerhetssystemen och krockkuddar som skyddar vuxna vid bilolyckor. Säkerhetsskydd och krockkuddar är dock farliga för barn och kan i vissa fall vara dödliga. Det är därför det finns en lagbestämmelse i många länder att barn under 12 år sitter i baksätet med en bilbarnstol.

Använd rätt bilbarnstolar

Du kommer att hålla med om att det är säkrare att köra när barn sitter i baksätet med bilbarnstolar som motsvarar barnets ålder och storlek. När barnen blir gamla nog börjar de använda säkerhetsbälten för vuxna. Som tur är erbjuder marknaden ett brett utbud av bilbarnstolar för barn när det gäller pris, stil och funktioner. Vissa bilbarnstolar som är monterade så barnet sitter bakåtvänd kan man till exempel vända framåt när barnet är gammalt nog.

  • Bakåtvänd bilbarnstol / bältesystem. Denna typ av bilbarnstol eller säte är utformat för spädbarn och små barn upp till 2 år. En bakåtvänd bilbarnstol får inte sitta i framsätet. Det är rekommenderat att hålla barn i ett bakåtvänt säte så länge som möjligt för att garantera maximalt skydd. Detaljerade instruktioner med bilder finns oftast i handboken som kommer ihop med sätet. Du kan även kolla på sätets etikett - den kan också innehålla information.

Var uppmärksam på säten och stolar för spädbarn som vanligtvis är fastsatta på basen som är fäst vid fordonet. Det är viktigt att se till att sätet och basen är anslutna bra för att undvika skador på barnet.

  • Framåtvänd bilbarnstol / bältesystem. Bakåtvänd barnstol är ersatt med ett framåtvänt säte när barnet är 2 år. För det mesta kan den användas upp till 7 års ålder. Dessa typer av säten används med en sele och är till för barn upp till 18 kilo. Var uppmärksam på att sätena kan ha olika viktbegränsningar med max vikt upp till 36 kilo. För att sätta fast barnet måste du föra in selen genom slitsarna ovanför barnets axlar. Se till att selen är tight och att bröstspännet är placerat i samma nivå som bröstkorg eller armhåla för att sätta fast det på rätt sätt.
  • Bälteskudde. Om ett barn är för stort för en bilbarnstol sätts han eller hon på en bälteskudde. Det ger ett gott skydd tills barnet når den vikt och höjd som krävs för att använda barnsäkerhetsbältet. Axelbältet på bälteskudden ska placeras över krysset och ut över axeln nära barnets nacke. Barnet måste sitta rakt och placera knäna vid sätets kant.
  • Säkerhetsbälte. Säkerhetsbälten kan användas när barnet når en viss höjd. Om ditt barn kan hålla ryggen mot sätet i fordonsfötterna på golvet kan du börja använda säkerhetsbälten utan tvekan. Men det betyder inte att barnet är gammalt nog och behöver inte hjälp av vuxna. Säkerhetsbälten måste användas korrekt för att skydda. Det ska inte placeras bakom barnets rygg eller under armen. Bältet ska placeras över bröstet och ut över axeln nära barnets nacke.

ISOFIX: sänker fästpunkter för barnen

För att försäkra sig om ultimat barnsäkerhet kräver regeringen att biltillverkare installerar ett system som kallas ISOFIX. Det sänker fästpunkter och spännen i fordon. Systemet hjälper till att fästa barnstolar i sätet på fordonet. För att få reda på om ditt fordon har ett ISOFIX-system bör du kolla i bilhandboken. Det är även möjligt att använda säkerhetsbältet för att backa upp säkerheten på en bilbarnstol. ISOFIX används vanligtvis med framåtvända bilbarnstolar. Fästremmen på barnstolarna ska sättas fast på en fästpunkt i fordonet och placeras bakom sätet. Många fordon är dock inte utrustade med ett ISOFIX-system i baksätet. Om så är fallet kan du använda säkerhetsbältet och toppfästet om du använder en framåtriktad bilbarnstol för ditt barn.

Kom ihåg att säkerhetsstolar och bilbarnstolar enbart minskar skaderisken och skyddar barnet vid korrekt användning. När du har köpt ett av dessa säkerhetsverktyg, läs bruksanvisningen för att du förstår hur du använder det.

Kraschsäkert fordon

Det är ett misstag att tro att bilbarnstolar och säkerhetsbälten är allt som krävs. Det ger definitivt ett skydd för ditt barn om det sker en olycka, men fordonets storlek och vikt spelar också en viktig roll. Överväg att köpa ett fordon som har fått ett högt betyg i olika kraschtester. Sådana fordon är vanligtvis större och tyngre eftersom de tillverkas av tyngre metaller. Det garanterar ytterligare skydd om man krockar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp