Förhållandet mellan Dina Däck och Bilförsäkring – Vad Du inte Visste.

Här är grejen om försäkring. Vi får alla bilförsäkringar, betalar religiöst premierna, men självklart vill vi inte vara i situationen, där vi faktiskt måste göra anspråk på försäkringar. Försäkring är som att få en brandsläckare - du köper den, men be till Gud att du aldrig behöver använda den. Men ofta är inte bön tillräckligt. En situation kan uppstå (på grund av flera skäl) där du måste göra anspråk på ditt bilförsäkringsbolag. Hur tror du att din försäkringsgivare kommer att reagera?

Försäkringsbolag Hatar Utbetalningar

Inga överraskningar där. Ingen gillar att vara skild från sina pengar. Och det verkar ibland att försäkringsgivarna står högst upp på listan. Kom ihåg att du har betalat dem de periodiska premierna, så vad de betalar ut till dig (åtminstone en del av det) är dina egna pengar. Tja, jag antar att vi är hårda mot dem eftersom de har det svåra jobbet att se till att det är ett genuint krav. Men allt sagt och gjort, det är fruktansvärt svårt att komma ifrån en försäkringskravdiskussion leende. Din försäljare kan påpeka flera anledningar till varför ditt krav inte kan betalas ut. Några av dessa skäl är direkt relaterade till dina bildäck.

Om du inte visste hur och varför dina bildäck kan påverka din bilförsäkring, är det nu dags att ta reda på det.

Hur Dina Däck Kan Påverka Din Bilförsäkring

Tja, det är i princip 2 sätt. Av vissa anledningar kan dina däck ogiltigförklara din försäkring. Och det är vissa situationer där, på grund av dina däck, din försäkringspremie skjuts i höjden. Låt oss ta reda på hur.

Hur Däck kan Ogiltigförklara din Försäkring

I grund och botten anger försäkringsbolaget att ditt fordon måste vara i "Road Worthy-" skick vid tidpunkten för olyckan för att vara berättigad till försäkringsskyddet. "Road worthy" kan innebära ett antal saker och det innehåller säkert ditt däcks däck. Försäkringsgivarens logik är att om din bil, på grund av någon anledning (även de som är relaterade till dina bildäckar) har äventyras, kommer de inte att hedra ditt krav.

Dina bildäck kan anses vara att göra din bil "icke-vägs värdig" under följande villkor.

Felanpassade Reservdäck

Detta gäller inte nya bilar med original utrustning däckmontering. Efter en period när du byter däck, är det bäst att hålla sig till originalets specifikationer som rekommenderas av tillverkaren. För att vara helt säker kan du även välja samma däckmärke.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Originaldelar har valts noggrant av tillverkaren för att säkerställa säker körning. Att byta däck påverkar fordonets hantering, bromsförmåga och andra faktorer, vilket gör att däcken inte passar för säker körning.

Det är 3 aspekter som är viktiga här:

  • Storlek

Håll dig till den ursprungliga storleken som rekommenderas av tillverkaren. Överväger du plus storlek på dina däck? Läs för och nackdelar med ändringen här. Men det åt sidan, att lägga plus storlek på dina däck utan att informera din försäkringsgivare kan ogiltigförklara din försäkring.

Vid sådan modification kan det vara bra att informera din försäkringsgivare via telefon (eller i skrift), vilket kan göra tricket. Det kan resultera i en ökning av premien, men du får göra vad du vill och fortfarande ha en giltig försäkring.

  • Hastighetsindex

Om du monterar däck med lägre hastighetsindex än originalet, kommer de nya däcken inte att stödja din vanliga hastighet. Detta kan leda till olyckliga händelser och försäkringsbolaget kan vägra att underhålla ditt krav, med hänvisning till att bilen inte var ”road worthy” och hade blivit "modifierad". Faktum är att i vissa länder är det olagligt att köra på däck med lägre hastighet än de ursprungliga inpassningarna.

  • Lastindex

Att montera däck med reducerat lastindex skulle resultera i överbelastade / underflödade däck. Detta skulle leda till snabbare däckslitage utöver ökade risker för däckrelaterade olyckor. Och din bil kommer inte vara ”road worthy”. Klicka här för en intressant fallstudie om denna aspekt.

Olagliga Däck

Defekta, skadade däck med synliga klumpar, utbuktningar och revor anses vara olagliga. Däckens slitdjup är också avgörande. Den juridiska tråden djupgränsen är 1,6 mm runt den centrala 3/4 delen av slitbanan runt hela däckomkretsen.

Om dina däck anses olagliga på grund av någon av dessa anledningar så:

  • Du behöva betala böter
  • Kommer du sannolikt drabbas av straffpoäng

Kan du bli åtalad

  • Riskerar att ogiltighetsförklara din bilförsäkring

Hur Däck Ökar Försäkrings Premie

Att vara involverad i en bilolycka höjer automatiskt din premie då du blir ansedd som en ”osäker förare”.

För det andra kan din försäkringspremie öka beroende på de straffpoäng du har dragit på dig. I Storbritannien så får man straffpoäng på körbaserade brott vilket bifogas på ditt körregister. Straffpoängen varierar beroende på brottet, från 3 poäng för körning på underuppblåsta däck till 11 poäng för körning berusad. 3 poäng kanske inte verkar mycket, men om du inte uppmärksammar dina däck kan de byggas upp snabbt. Ju fler straff du får, desto högre blir din försäkringspremie. För mer information, klicka här.

Vad kan du göra?

Att regelbundet kontrollera ditt däcktryck är den enkla lösningen för att maximera bilsäkerheten. Detta minskar risken för olyckor, eftersom däck som är underuppblåsta är mer benägna att orsaka däckutblåsningar. Att vara noga med däckåldern och byta däck som inte längre är i användbar skick är en viktig del av säker körning.

Slutligen var medveten om ditt däckdjupdjup. Även om den lagliga gränsen är 1,6 mm, rekommenderar de flesta tillverkare att byta däck på 3 mm djup.

Denna studie visar att på våt yta på slitbanedjup under 3mm, så ökar stoppavståndet dramatiskt och vid 1.6mm (lagstadgat minimum) har stoppavståndet ökat med 44.6%.

Och här är den intressanta biten

Det kan tyckas att all denna information handlar om att se till att du inte invaliderar din bilförsäkring eller slutar betala hög premie. Men faktum är: det handlar om dig, dina däck och ditt LIV. Ju mer uppmärksamhet du ger alla dessa aspekter av ditt däck, desto tryggare kan du känna dig när du kör. Som jag sa tidigare (och jag är säker på att du håller med), får vi alla försäkringar och betalar premien religiöst, och hela tiden hoppas vi att vi aldrig behöver göra anspråk på det. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp