Etikett på EU-däck: vad står det på etiketten?

Det är inte bara tvättmaskiner och kylskåp som har en etikett på grund av bestämmelser från Europeiska unionen, utan däck har också sedan den 1 november 2012 försetts med en EU-etikett. Vi förklarar märkningssystemet nedan.

Vilka kriterier anger etiketten på däcken?

De ansvariga har beslutat att dela in informationen i tre viktiga kriterier: bränsleeffektivitet, säkerhetsegenskaper och bullernivåer för antingen sommar- eller vinterdäck.

Bränsleeffektivitet

Etiketten anger effektiviteten från A (Väldigt bra) till G (låg). Klass D existerar inte. Skillnaden i bränsleförbrukningen mellan resor med klass A och klass G-linjer kan enligt kommissionens beräkningar vara upp till 7,5% och ännu högre inom den kommersiella sektorn. Förbrukningen ökar med 0,15 liter upp till klass G för en bil med genomsnittlig förbrukning på 6,6 liter per 100 kilometer i klass A.

Säkerhetsegenskaper

Återigen har det uppdelats i klasser från A till G där F är den kortaste bromssträckan och den längsta bromssträckan är uppdelad utifrån våta förhållanden. Klass D existerar inte här heller. Bromssträckan med ett klass A-däck kan enligt kommissionen vara upp till 18 meter kortare vid en hastighet på 80 m/timmen. Det är en minskning med upp till 30% på våta vägar.

Bullernivåer

Bullernivåerna uttrycks i decibel utan kategorier utan endast med ett nummer och en symbol till vänster. Detta piktogram har tre ränder. Ju fler svarta ränder, desto högre ljudnivå. Från och med detta år kommer en ny ljudnivågräns att tillämpas av EU. Om de tre ränderna är svarta har däcket nått den tidigare gällande gränsen. Två svarta ränder innebär att den nya gränsen respekteras eller varit under med upp till 3 decibel. En frans symboliserar ett underflöde på mer än 3 decibel. Naturligtvis beror de faktiska värdena i de tre kategorierna på körstil, bilens tillstånd och miljöförhållanden under körning.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Vad anger inte etiketten på däcket?

Allmän hantering (bromsning, stabilitet, osv.) på torra vägar eftersom europeiska däck ofta förväntas vara en del av EU:s standard. Egenskaper för vattenplaning, användning och slitage, beteende på vintervägar. All denna information måste organiseras annorlunda av föraren genom att t.ex. studera däcktesterna. BRV (Federal Trade Association of Tires and Craft Vulcanizer) och WDK (Tyska däckindustrins handelsförening) påpekar att EU-etiketten på bildäck är viktiga men inte anger all information om däcken.

Vad är etiketten till för?

Etiketten beviljas enligt den europeiska förordningen om märkning av däck i enlighet med EU/1222/2009. Målet är att bibehålla och öka säkerheten, miljöskydd och teknisk kontroll. Etiketten främjar tysta och säkra däck med låg bränsleförbrukning som endast är säkra när det gäller våtgrepp.

Var hittar jag etiketten?

Det finns ett krav på märkning. Tillverkare, importörer och återförsäljare ansvarar för det. Leverantörer måste inkludera märkningen i reklammaterial och publicera denna på hemsidan. Dessutom kan en dekal placeras på däckmönstret. Återförsäljare måste se till att däcken har utfärdats med en sådan etikett eller att varumärket syns omedelbar i närhet av däcket och visas för kunden före köpet. Om kunden inte tittar ordentligt på däcken innan de köper dem, t.ex. när man köper på nätet, måste informationen vara tillgänglig. Återförsäljare som säljer bilar, inklusive däck, måste också ge information om etiketten innan man köper något. Dessutom får köpare alltid informationen på eller tillsammans med fakturan. EU har väldigt strikta regler. Därför anger de hur stort limmet bör vara, nämligen minst 7,5 x 10 tum brett och högt, men högst 250 kvadratcentimeter och högst 22 centimeter.

Vilka däck gäller EU-etiketten för?

Den etiketten som bestämdes den 1 november 2012 för alla lätta och tunga fordonsdäck som har tillverkats efter den 30 juni 2012. Med undantag för motorcykeldäck, regummerade däck, terrängdäck för kommersiella fordon, vintagedäck (fälgar till fordon som registrerats före 1 oktober 1990 för första gången), typ T-reservdäck med en hastighetsgräns på upp till 80 km/t för en fälgdiameter på mindre än 254 mm (10 tum) eller större än 635 mm (25 tum), däck med särskilda förbättringar av väggrepp, som t.ex. toppar och tävlingsdäck.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp