Elva tips: Hur du kan spara bränsle medan du kör

Bränsle är dyrt oavsett om du väljer bensin eller diesel. Med hjälp av våra elva tips kan du få reda på hur du kan optimera din bränsleförbrukning.

Överväg varenda bilresa

Måste du verkligen ta bilen? När man kör mindre än fem kilometer värms bilen inte upp ordentligt och därför konsumerar den mer bränsle. Den optimala bränsleförbrukningen når man enbart vid den operativa temperaturen och inte vid kortare resor med kallstarter. För kortare resor föreslår vi att du istället promenerar, cyklar eller använder publik transport.

Gör dig redo och starta sen

Packa in ditt bagage, justera sätet och speglar och sätt på GPS:en i förväg! Allt det kan göras utan att ha motorn igång. Vrid bara på startnyckeln när du verkligen måste börja köra, för nuförtiden behöver inte motorer värmas upp längre.

Växla upp tidigt

En tumregel är att ju högre växel du har, desto lägre är bränsleförbrukningen, så byt växel så fort som möjligt. Att köra på låg växel är inga problem för moderna motorer, det vill säga motorer som är tillverkade efter 1980. Körning i låga varvtal kräver dock en annan regel. När motorn börjar stöta bör du gå ner en växel. I stadstrafiken gäller följande regel: 30 km / h i tredje växeln, 40 km / h i fjärde växeln, men allt över 50 km / h rekommenderas att drivas i femte växeln. Utöver den bränslebesparande effekten reducerar metoden även bullernivån.

Följsamhet

Eftertänksam körning minskar frekvensen av bromsning och acceleration. Om det finns tillräckligt med avstånd till fordonet framför kan du anpassa dig till dess hastighetsförändringar genom att använda manuell växellåda.

Accelerera korrekt

Om du vill öka hastigheten, kör snabbt och byt till en högre växel så fort som möjligt vid cirka 2000 rpm (rpm). För att göra det måste gaspedalen kanske tryckas ner väldigt långt. På detta sätt kan du även hoppa över växlar. Om du exempelvis har accelererat upp till 50 km /t på tredje växeln kan du genast byta till den femte.

Ta det lugnt på motorvägen

När du kör på motorvägen kan de höga hastighetsbegränsningarna locka dig att köra snabbare. Den lägsta bränsleförbrukningen sker dock vid hastigheter från 100 km/t till 130 km/t. Förbrukningen ökar i takt med att hastigheten ökar och det stämmer särskilt med bilar som inte är särskilt aerodynamiska (som till exempel skåpbilar). Det bevisar återigen att följsam körning med minimal inbromsning och acceleration är mer plånboksvänligt.

Använd motorbromsen

När du kör i nedförsbacke anpassas motorbromsen till den växel som ligger i. När motorbromsen är aktiverad förbränner inte motorn något bränsle, så hitta rätt växel och kör gratis i nedförsbacken! Att helt stänga av motorn i nedförsbacken är dock aldrig en bra idé. Anledningen till det är för att många bilar även stänger av servostyrningen och bromsförstärkaren.

Automatiskt start-stoppsystem

Nyare bilar har ett start-stoppsystem som automatiskt stänger av motorn vid trafikljus. Du kan enkelt efterlikna denna teknik genom att helt enkelt stänga av bilen. Det är smart att göra det om du måste vänta mer än 20 sekunder, till exempel om trafikljuset precis har skiftat till rött eller om du har fastnat i en bilkö. Vid tågkorsningar måste du ändå stanna motorn enligt lagen. Efter att du har stängt av bilen kan du vrida tillbaka tändningsnyckeln till "på". För det första tillåter det bilen att starta snabbare. För det andra växlar många bilar från halv- till helljus när tändningen är avstängd. Eftersom helljus inte är tillåtna på vägen är det säkrare att sätta på den.

Använd alla extra funktioner medvetet

Elen som genereras av generatorn kräver bränsle. Självklart ska du inte spara in på ljuset, men du kan kontrollera konsumtionen genom att alternera användningen av uppvärmda säten och bakruta, radio samt annan musikutrustning i bilen. Luftkonditioneringen drar också bränsle. Enligt ADAC kan luftkonditioneringen addera mellan 0.1 till 2.1 liter av bränsleförbrukning per 100 kilometer, beroende på vilken tillverkare den kommer ifrån. Att ha öppna fönster kan också leda till ökad bränsleförbrukning när man kör i snabbare hastigheter, eftersom det påverkar aerodynamiken.

Släpp den extra vikten

Låt din bil släppa onödig stress. 100 kilo av packning i bagaget eller i backsätet konsumerar 0.3 liter bränsle per 100 kilometer. Cykelställ och andra delar bör tas bort om de inte används längre. För det första ökar de vikten och för det andra påverkas aerodynamiken negativt.

Öka däckens lufttryck

Ju högre lufttrycket i däcken är, desto lägre är bränsleförbrukningen. Självklart ska man inte fylla upp däcket till spränggränsen. Se dock till att däcket alltid är fyllt till den övre gränsen som har specificerats av tillverkaren. Informationen hittar du på insidan av dörrarna, på locket till bensintanken,i manualen eller genom att direkt kontakta tillverkaren. Om du vill kan du även köpa lättrullande däck som har lägre rullmotstånd än vanliga däck.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp