Däck / fälgskydd

Även fast trottoarkanter och skräp på vägarna aldrig varit kända som ett däcks vän så motstår många av dagens däck olycklig skada genom att ha tjockare gummi på viktiga ställen på deras däcksidor. Detta hjälper till att minska skada på däck och/eller hjul när förare oavsiktligt gnuggar dem mot trottoarkanter när de parkerar eller svänger skarpt ut från en uppfart.

Dock så har inte de flesta standarddäcken någon form av fälgskydd för de sätts ofta på ståldäck. Även fast detta först kan verka som en miss så görs detta faktiskt för att rätta sig efter verkligheten där de flesta ståldäck använder navkapsel för att ge ett attraktivare utseende. Saknaden av ett fälgskydd tillåter mer flexibilitet i navkapselstyling och hur navkapslar är designade och fästa på däcket.

Däcken som har däck/fälgskydd använder flera olika designer. Många av dessa däck har en upphöjd räffla angränsande till vulsten på deras lägre däcksidor eller har en djupt försänkt vulst för att delvis täcka hjulflänsen. Andra däck har upphöjda räfflor vid däckets maximala sektionsbredd (avståndet mellan ett däcks sidoväggar mätt vid den bredast delen av täcket).

Däck med upphöjda räfflor intill vulsten eller den djupt försänkta vulstytan är utformade för att skydda lågprofilerade däck och dyra legeringsfälgar från oavsiktlig trottoarkantsskada. Medan däck som har den upphöjda räfflan eller den formade försänktdesignen ofta kommer att motverka användningen av hjulöverdrag, så är detta vanligtvis inget problem eftersom dessa däck vanligen används på fordon utrustade med legeringsfälgar.

Vid lätta lastbilsvagnanvändningar kan fälgskydden också skydda däck- och vulstområdet från skräp, samt motstå skador orsakade av stenar, träddelar och andra hinder på vägarna.

Däck med en eller flera upphöjda räfflor vid sin maximala sektionsbredd finns ofta på leveransskåpbilar och släpvagnar. Den upphöjda räfflans extra gummitjocklek vid den bredaste punkten på däcket motverkar skador på däcksidan och ökar mängden gummi som måste slitas bort innan upprepade skavningar mot trottoarkanter skär eller blottar däckets inre delar.

Så oavsett om deras tillverkare kallar dem ”Maximum Flange Shields”, ”Rim Protectors” eller ”Scuff Guards” så är syftet med alla däck- och fälgskydd i princip detsamma. De är avsedda att offra sig för att skydda däckets inre sidoväggsstruktur och de legeringshjul de är monterade på.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp