Att förstå och köpa bildäck

Professionella förare vet att bildäck är en av de viktigaste delarna i ett fordon. Vissa förare undervärderar deras roll och tänker att motor eller bromsar spelar större roll. Bra däck garanterar förarens och passagerarnas säkerhet. Däckens kvalitet definierar allt. Högkvalitativa däck ger ditt fordon bättre kontroll och bromssträcka på en våt, hal eller torr väg. Det är också oerhört viktigt att välja däck beroende på väderleksförhållanden i den region du bor i. I regioner där vintrar är milda brukar man sätta helårsdäck på fordon, men i länder med svåra vintrar är det bättre med vinterdäck eller dubbdäck.

När du ska byta däck

Det finns mer än en anledning till varför man byter ut däck, men den främsta orsaken är att däcket slits ut. När djupet på slitbanan är 2/32 tum är däcket utslitet enligt lagen. Huvudsyftet med däckens slitbanor är att sprida vatten från kontaktytan och ge grepp på vägen. Kontaktytan är ett litet område, lika stort som en mänsklig handflata, som är i kontakt med vägen. Utan slitbanan förlorar däcket sin förmåga att greppa den våta vägen. Bilen kan då inte stanna fort, svänga eller accelerera.

Moderna däck har så kallade "slitstänger" som är jämnt utplacerade mellan spåren. Slitstängerna är upplyfta till 2/32 tum och hjälper dig att se när det är dags att byta däck. När slitstängerna är jämna med däckens slityta vet man att det är dags att köpa nya däck.

Det finns även en annan metod för att definiera om däcket är tillräckligt slitet för att bytas ut. Det kallades Lincoln penny mönsterdjupstestet och det används mest i Amerika. Man måste ha en amerikansk penny och hitta den plats i däcket där slitbanan verkar ha den lägsta nivån. Testaren måste sätta in Lincolns huvud inuti spåret. Om föraren kan se toppen av Lincolns huvud med inskriptionen "In God we trust" är det ett dåligt tecken. Det betyder att däcket måste bytas ut.

Majoriteten av fordonshandböckerna samt många mekaniker säger att däcken i genomsnitt ska bytas ut efter en femårsperiod. Det anses att däck blir mottagliga för olika skador med åldern. Det finns många körvanor som påverkar däckets skick - hastighet, nödbromsning, snabbstart, skadade vägar, etc. Tänk dig hur mycket dessa faktorer påverkar däcket under fem år. Som resultat ökar risken för skador på fordonet, fel och till och med en olycka. Goda nyheter är att det är möjligt att bestämma däckens ålder, även om du har begagnade däck. Det finns ett DOT-nummer på däckets sidovägg, nära fälgen. DOT-numret består av olika siffror som berättar om tillverkningsdatum, tillverkare och annan information om däcket. De två första siffrorna betecknar tillverkningsveckan. De två sista siffrorna i siffran brukar visa vilket år det tillverkades. Till exempel indikerar 3109 att däcket tillverkades år 2009 under den 31:e veckan.

För att vara säker och hålla dina passagerare säkra är det viktigt att kontrollera däckens skick och ersätta dem vid behov. Således bör du överväga att köpa nya däck när slitbanan är för låg eller när däcken blir äldre än 5 år.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Typ av däck och väderförhållanden

Förare vet att rätt typ av däck kan göra stor skillnad. Att använda sommardäck på vintern är inte bara farligt för föraren utan även dåligt för däcken. Sommardäck är gjorda av ett annat gummi och reagerar därför på kyla på olika sätt. Vinterdäck har högre gummiinnehåll som håller dem smidiga vid låga temperaturer, medan sommardäck ger bättre prestanda vid varmt väder. Det finns också helårsdäck som är ett perfekt val för regioner med milda vintrar. Med det i åtanke måste förare ersätta vinterdäck med sommardäck på sommarsäsongerna och vice versa under vintersäsongerna.

Var man kan köpa däck

Marknaden för däckproduktion är stor och mycket konkurrenskraftig. Förare erbjuds ett brett utbud av högkvalitativa produkter som tillverkas av välkända och välrenommerade tillverkare. Det är dock bättre att köpa däck online. Online-butiker erbjuder vanligtvis ett bättre val i jämförelse med konventionella butiker. Var uppmärksam på olika specialerbjudanden på e-butiker. Du kan hitta en hel del "köp 3 och få 1 gratis" eller "100 pund rabatt vid köp av fyra däck". Naturligtvis är erbjudanden beroende av tillverkare och vissa företag är inte särskilt generösa med rabatter.

När du bestämmer budgeten för nya däck, glöm inte att du måste spendera extra för att installera dem - arbete och material för att balansera dem. Glöm inte heller fraktkostnaderna när du beställer däck från utlandet.

Hur många däck behöver jag?

Skicket på de främre däcken kan skilja sig från de bakre däcken, men det är bättre att ersätta alla fyra däcken samtidigt. Det ger en fullständig matchning av storlek, typ, mönsterdjup och även tillverkare. För de flesta moderna fordon räcker det att byta två däck i taget, men det är obligatoriskt att byta alla fyra däck samtidigt för vissa lastbilar och fordon. Ett komplett byte är bättre och viktig för fyrhjulsdrivna och allhjulsdrivna fordon, eftersom det eliminerar eventuella skador på komponenter i allhjulsdriftssystemet. Detsamma avser vissa vinterdäck - de måste bytas ut tillsammans. Om typen av nyinstallerade däck skiljer sig i konstruktionen mot redan installerade däck kan det orsaka problem med hantering och kontroll.

Att öka ett fordons prestanda är möjligt med regelbundet underhåll. Fordonsunderhåll innebär inte bara att man kontrollerar oljenivån eller byter ut gamla delar. Det innebär också att ta hand om däcken och att byta ut dem i tid. Glöm inte att dina körvanor kan förlänga livslängden på däcken avsevärt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp