Åkgräsklippare däckstorleks köpguide

Att byta ut ett skadat eller slitet åkgräsklippardäck är enkelt att göra, och väldigt mycket enklare än att ta gräsklipparen för att bli servad vid återförsäljaren eller den lokala verkstaden. Det första steget är att hitta rätt ersättningsdäck. När du handlar nya åkgräsklippardäck så finns det fyra huvudsaker du bör tänka på: däckstorlek, skikt, vad för slags terräng och dragkraft, och självklart priset.

1. Åkgräsklippare Däckstorlek

Precis som alla andra däck har åkgräsklippardäck en serie nummer som är gjuten på sidan som stavar ut specifika detaljer om däcket. Det finns två olika sorteringssystem: tvåtalssystem och tretalssystem.

  • Tvåtal Däckstorlek

Åkgräsklippardäck använder sig av tvåtaliga systemvisningsnummer som exempelvis 4.80–8. Detta innebär att däckets bredd är ca 4,8 tum och fälgen är 8 tum i diameter. Det är de enda två siffrorna du behöver för att hitta rätt däck för rätt storlek.

  • Tretal Däckstorlek

Tretalssystemet för åkgräsklippardäck fungerar lite annorlunda. 15 × 6,00–6 är en vanlig storlek. Det första numret före "x" indikerar däckets diameter vid uppblåsning och inte under belastning. Mellannumret mellan "x" och "-" anger däckens bredd. Det slutliga numret anger fälgens bredd. Observera att det sista numret är bredd, inte diametern på fälgen. Detta är alltid fallet för tretalssystemet för åkgräsklippardäck och andra däck för trädgårdsutrustning.

2. Åkgräsklippare Däck-skikt

Åkgräsklippare är mycket sällan överbelastade, men ett däck med högre bärkapacitet är också mer motståndskraftig mot punkteringar eftersom däckets hölje är tjockare och starkare. Om din åkgräsklippare kör över grov terräng med många taggar eller om du använder traktorn för annat arbete än att klippa, överväg att byta ut mot ett "B / 4-skikt"-däck i stället för en "A / 2”. Antalet skikt är alltid stämplat på däckets sida. Det finns bara två alternativ, A / 2-skikt eller B / 4-skikt i de gemensamma storlekarna för åkgräsklippare.

3. Dragkraftsbehov

Det finns tre huvudklassificeringar gällande däckmönstertyper för åkgräsklippare: Mixade turfdäck, knöliga terrängdäck och räfflade däck.

Turf-däck är vanligast och har ofta periferiska rader med chevron-formade mönsterblock. Dessa är konstruerade för att ge en viss dragkraft på halt gräs, medan de inte gräver upp och skadar gräset. Om du byter ut ett däck kan du vanligtvis hitta ett däckmönster som är identiskt eller nära identiskt med mönstret på de återstående däcken eller vad som kom på traktorn när det är nytt. Ett bra mångsidigt turf-däck är WDT P512A-däcket.

Knöliga terrängmönster har ofta stora mönsterblock och djupare fåror för at ge dragningskraft i lösare underlag som jord, sand eller lera. Dessa däck har ibland ett fiskbensmönstrat däckmönster, som mönstret på en jordbrukstraktor. De har ett högt tomrum (utrymme mellan blocken) för att tömma skräp från däcket. Om du använder åkgräsklippare huvudsakligen för att bogsera eller andra uppgifter på jordvägar utan klippaggregatet så kan knöliga terrängdäckmönster likt WDT P328 vara svaret.

Räfflade mönster har periferiska fåror och raka räfflor som är antingen platta eller har en lätt uddig kant. Dessa mönster ger viss lateral stabilitet för att hålla däcket från att glida i sidled, men är i första hand utformat för att rulla enkelt och varar länge. De ger inte lika mycket dragkraft som en turf eller knöliga terrängdäck.

4. Pris

Du kan hitta en stor skillnad i priset på åkgräsklippardäck. Detta beror på faktorer som varumärke, tillhörande egenskaper och fördelar, och till och med tillverkningslandet. Några minuter av forskning online för att se typiska priser för din specifika storlek på däck kommer att vara till hjälp för att hantera dina förväntningar och sätta din budget. Det här kommer sannolikt att avgöra om du ska köpa ett känt varumärke, eller om du är bättre anpassad till att köpa ett billigt däck tillverkat i Kina till åkgräsklipparen.  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp