7 saker du behöver veta innan du ger dig ut på din första motorvägsresa

Planera för en härlig åktur

Den första resan på en motorväg kan vara en skrämmande upplevelse. Rädslan att köra på en motorväg är väldig vanlig, enligt en forskning från RAC, där åtta miljoner av Storbritanniens 38 miljoner förare hävdar att de ’knappast någonsin’ kör på en motorväg. Vid konfrontation med den snabbflytande motorvägen med 3 distinkta banor med snabb trafik kan alla förare bli nervösa, men statistiskt är körande på en motorväg mycket säkrare än vid någon annan typ av väg. På vilken annan väg med snabb trafik i olika hastigheter och riktningar kan det bli ganska besvärligt att köra, men i motsats till motorvägen där alla kör i samma fart och riktning, vilket är lättare att hantera, finns inga skarpa kurvor eller rondeller att hantera. Även om den hastighet du reser i och mängden bilar kan göra dig nervös beror allt på din tankeprocess.

Förberedelse för din resa

Få inte panik utan starta din resa med att ta djupa andetag, och slappna av innan din första tur på motorvägen. Läs noggrant igenom motorvägsavsnittet i ”The Highway Code” och var komfortabel med regler, hastighetsgränser och formgivningen av motorvägen. Innan du kör, bekanta dig med rutten du kommer att ta, vilket inkluderar vägskälsnumren. Det är inte säkert att använda en karta medan du kör och förlita dig inte på satellitnavigering. Det är bäst att göra anteckningar och notera all nödvändig information i förväg. Genom att göra detta kan du hålla utkik efter de relevanta skyltarna. Håll ett öga på döda vinkeln. Undvik allt som kan hindra din koncentration under resan som mobiltelefoner, prylar, snacks osv.

Res inte ensam

Försök att ta en erfaren förare med dig till din första körning för att vänja dig med processen att köra på en motorväg. Det ger dig trygghet när du bekantar dig med att köra in, lämna och byta körfält på motorvägen.

Kör smart

När du kör in på motorvägen så utnyttja fullt påfarten och öka gradvis hastigheten. Kör stadigt och håll fast vid det första körfältet tills du blir van vid hastigheten. All typ av tvekan kan orsaka förvirring med andra förare så var säker på att använda dina körriktningsvisare eftersom detta hjälper andra förare att förstå vad du gör. Speglar är nödvändiga när du kör på en motorväg, så se till att de är korrekt positionerade och rena. Håll ett noggrant öga på speglarna; var säker på att du är medveten om allt som händer omkring dig. När du har fattat ett beslut att byta körfält, håll fast vid det. När du lämnar motorvägen observera vägskälsskylten för att försäkra dig att du är i rätt körfält.

Överskrid inte gränserna

Hastigheten på bilarna runt dig kan vara ganska avgörande att döma, så var försiktig när du kör om. Helst bör onödig omkörning undvikas. När du kör om någon så använd den vanliga ”spegel, signal, manövrering”-proceduren när du byter körfält. Användningen av körriktningsvisare är avgörande, särskilt när du byter körfält. En snabb blick över din axel innan du ändrar körfält kan ge försäkran om att inget kommer upp i den döda vinkeln. Åk aldrig fram och tillbaka mellan körfälten bara för att komma framåt. Det rekommenderas att se upp för större fordon som lastbilar eftersom deras döda vinkel är mycket större än din, så håll ett tillräckligt avstånd. Att upprätthålla ett säkert avstånd mellan dig och bilen framför, särskilt när det är våta eller isiga förhållanden, kommer att vara mycket viktigt för att undvika olyckor. 2-sekundersregeln är en behändig metod för att se till att avståndet är rätt. Välj en fast plats, till exempel en lampstolpe eller skylt, och när bilen framför passerar den, börja räkna 2 sekunder. När du slutat bör du närma dig samma punkt. Se till att du är medveten om var avfarten är före du lämnar motorvägen medan du håller kontroll på din hastighet. Undvik absolut att hoppa mellan körfälten och nosa på bilen framför då det kan resultera i bötesbelopp på £100 och 3 poäng på din licens.

Ta raster

Det är oerhört olämpligt att köra om du känner dig trött, så se till att ta regelbundna raster eller sluta när du känner dig utmattad. Trötthet kan sakta ner ditt svarssystem vilket kan leda till olyckor, så det är bäst att ta en 15-minuterspaus efter minst 2 timmars körning på längre resor. Det rekommenderas alltid att sluta, ta något att äta, sträcka på sig lite, ta en kort tupplur och enbart återta din resa endast när du känner dig säker på det. Använda dessa pauser till att kontrollera oljenivåerna, bromsarna, vätskan till vindrutetorkarna och däcktrycket för att försäkra dig om bilens skick.

Överskrid inte hastighetsgränserna

Hastighetsgränsen på motorvägen är 110km / timmen men den kan variera på vägens sträcka, så var uppmärksam och håll utkik efter skyltar som anger hastighetsbegränsningar och varningsskyltar. Var uppmärksam på skiftande hastighetsgränsningar eftersom de utförs av Highways Agency för att underlätta trafikflödet vid trafikerade tider. Gapa inte! Det orsakar trängsel och olyckor, så sluta stirra vid olyckorna på andra sidan motorvägen. Observera noggrant nedräkningsmarkörerna, varje streck representerar 90 meter; de indikerar hur långt bort motorvägsavfarten är, så det kommer att vägleda dig när du förbereder dig att korsa till avfartsvägen. Försök att hålla bilen ventilerad. I händelse av dålig synlighet sätt på dina varningsblinkers för att varna andra förare och lämna dina sidoljus på. Om det är dåliga väderförhållanden, kör långsamt eftersom detta kommer minska stressen i hektiska situationer. Vid motorstopp, skifta snabbt till vägrenen så snart som möjligt. När du stannat, ring för hjälp antingen med din egen telefon eller den orange nödtelefonen vid sidan av motorvägen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp