5 körningsfel du gör just nu

Enligt NHTSA är körning när man är distraherad anledningen till 10% av alla dödliga krascher. Även om du följer lagen när det kommer till vad du kan göra och inte kan göra, kom ihåg att ett fel kan göra slut på allt.

Allt detta fick mig att tänka på alla de andra små misstag vi gör i våra bilar som inte verkar som något allvarligt men som faktiskt är det.

1. Hands-free telefonsamtal

Det spelar ingen roll om du har en mobiltelefon i handen eller inte – du kör fortfarande en bil vägandes över 1 ton nerför vägen. Så mycket kan gå fel fort. Forskning har visat att det är prat som distraherar föraren, inte den faktiska hållningen av telefonen. Den genomsnittliga personen kan endast fokusera på fyra saker samtidigt.

När du har redogjort alla mekanismer för körning - styrning, bromsning, accelerering, byte av radiostation t.ex. – så kan ett telefonsamtal skifta balansen. Och det är inte som att du bara pratar i ett telefonsamtal: du måste lyssna på personen, tänka på vad personen säger och sen svara personen. Allt detta tar ifrån dig dyrbar uppmärksamhet som borde fokusera på körning.

2. Gira

En av de mest grundläggande sakerna inom körning är att hålla dig i din egen fil. Låter ganska enkelt, eller hur? Men det är det inte.

Många förare ser omedvetet vägmarkörer som guider, inte som något absolut, och kör över dem som småbarn som målar utanför linjerna. Faktum är att 2007, enligt National Highway Traffic Safety Administration, dödades 15 574 personer i krascher på grund av att förare girade från sina filer. Samma år dödades 13 041 personer i alkoholrelaterade körolyckor. Ganska läskigt.

3. Underlåtenhet att ge rätt till vägen

Det finns få saker som är så irriterande som att försöka åka in på en motorväg och någon idiot inte tillåter dig. Men underlåtenhet med att ge rätten till vägen är mer än irriterande - det är farligt. För förare över 70 år som inte ger väg medan de går samman i trafik, så är det den främsta orsaken till kraschar. Dessa chaufförer kan helt enkelt misslyckas med att se det andra fordonet eller de missbedömer den tid de måste ge. Men det är inte bara äldre förare - 2007 var det den femte ledande orsaken till dödliga bilolyckor.

4. Köra mot rödljus

Visste du att 75% av alla bilolyckor inträffar i städer? Kan du gissa den främsta anledningen till varför? Körning mot rött. Varje år orsakar rödljuskörning cirka 1 000 dödsfall och nästan 90 000 skador, och den vanligaste orsaken som människor ger för att köra mot rött är att de har bråttom

Problemet har blivit så stort att många stater nu har rödljuskameror installerade vid trafikerade korsningar. Än så länge har kamerorna lett till en minskning av olyckor skapade av rödljuskörning med 10% - 40%. På gott eller ont verkar hot om potentiella böter hindra kollisioner vid en korsning.

5. Köra bromsarna

Den här är knepig. Jag bor nära Twin Peaks i San Francisco, och för att komma till centrum måste jag köra ner en lång slingrande kulle. Kullen är så lång och brant, jag behöver inte ens använda min gaspedal. Men bromsarna är en annan historia. Trots att jag vet att jag inte ska köra mina bromsar hela vägen ner är det nästan omöjligt att inte. Så vad skall jag göra? Det rätta sättet att bromsa är att kontrollera din hastighet med överföring. Detta kallas "motorbromsning", vilket använder kompressionen av motorn för att sakta ner fordonet. Om man har en manuell växellåda innebär detta att man byter till en lägre växel, som att gå från femte till fjärde växellåda i en femväxlad växellåda. För automatiska överföringar, lägg bara in i nästa lägsta växel, som från D4 till D3. Vi bör alla vara försiktigare när vi kör - det är en självklarhet. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp