18 fantastiska fakta om däck

Däck verkar vara en enkel del av alla fordon och det som får fordonet att röra sig. Alla förare vet att det är viktigt att köpa däck av hög kvalitet, eftersom det ger bättre kontroll över fordonet och därför ökar säkerheten. Det är dock inte särskilt många som känner till historien bakom däcktillverkning och design. Den här artikeln är dedikerad till att uppmärksamma de mest intressanta och fantastiska fakta om fordonsdäck som du kanske inte kände till tidigare.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Ö verraskande fakta om fordonsd äck

  • Ett förvånande fakta är att tidiga fordon använde "artillerihjul". Däcket i sådana hjul var bokstavligen bultat mot hjulet. Tänk dig hur svårt det skulle vara att byta sådana däck om tillverkare producerade något liknande idag.
  • Moderna däck är helt svarta och förare kan "leka" med fälgar och till exempel välja guld- eller silverfälgar. När de första däcken tillverkades var de vita. Tillverkare tillsatte zinkoxid i gummit för att göra det starkare och bättre, men det hade en märklig effekt. Det gjorde däcken lysande vita.
  • Senare, under det andra decenniet av tjugohundratalet, tvingade däcktillverkare sina ingenjörer och konstruktörer att hitta ett sätt att förlänga däckens slitperiod och öka deras hållbarhet. Forskare hittade ett sätt - de tillsatte kimrök, som var en biprodukt av petroleumindustrin men som blev räddningen. Det ökade verkligen hållbarheten, men det gjorde även däcken svarta.
  • Men vem var det som kom på lösningen med kimrök i början? Binney & Smith, kända för Crayola-kritor, sålde kimrök till däcktillverkaren Goodrich. Resten av historian, hur vita däck blev vita, vet du redan.
  • Du har nog hört talas om Vogue Tyre and Rubber company som har tillverkat däck i över 100 år. De kända Vogue-däcken - ett lyxigt premiumdäck - är en produkt av Vogue Tyre and Rubber company. Något som är intressant att veta är att däck med vita sidor nästan uppfanns av en slump. Karbonsvart gjöts samman med zinkvita sidor vilket skapade däcksorten whitewall år 1914.
  • För länge sedan var vita väggar på båda sidoväggarna av däcket. Vid den tidpunkten var fordon utformade med öppna fenders. På så sätt kunde personer på gatan se båda sidorna av däcket när fordonet körde förbi.
  • Däck med upphöjda vita bokstäver tillverkas på samma sätt som whitewalls. Ett extra steg i produktionen täcker sidoväggen med svart och sedan slipas gummit bort från bokstäverna till dess att det vita lyser igenom.
  • Goodyear-företaget, som är en känd däckproducent på världsmarknaden, gillar experiment. Således experimenterade tillverkaren 1961 med upplysta däck. Det var inte en trend då och ingen kunde förutsäga att det skulle bli populärt. Däcken tändes från insidan med hjälp av glödlampor och hade ett mjukt sken. Som du nog förstår har dessa däck aldrig lämnat marknaden sedan dess.
  • Majoriteten av förare gillar punkteringsfria däck eftersom de tillåter föraren att köra till närmsta verkstad utan luft i däcket. Dessa däck har vissa nackdelar eftersom de har tjockare sidoväggar, men trots det installerar BMW dessa däck på alla sina fordon.
  • Tänk dig att cirka 300 miljoner däck kasseras årligen. Det finns olika sätt att återvinna däcken. Vissa återvinningsföretag smälter gummit och använder till asfalt, medan andra strimlar gummit och gör nya däck med dem. Om du har ett par gamla däck kan du måla dem i ljusa färger och använda som dekoration för din trädgård.
  • Moderna fordon säljs inte med reservdäck. Fordonstillverkare vill hålla vikten nere och säljer därför nya fordon med ett lappningskit och en burk tryckluft.
  • Alla älskar Mini Cooper eftersom det är en snygg och elegant bil. Det klassiska fordonet levereras med 165 mm breda däck. Den nya modellen Clubman kommer med 225 millimeter däck som är lindade runt ett hjul på 18 tum.
  • Om du någonsin har blivit förvånad över att se udda hastighetsbegränsningar i miles får du nu en förklaring. Traditionellt är nämligen hastighetsbegränsningar inställda i kilometer. När de omvandlas till miles blir de ojämna, som till exempel Q: 99 mph.
  • Rymdfärjorna har också hjul och däck. De brukar ha samma storlek som en 18-hjulare men med mycket annorlunda egenskaper. Därför kan rymdfärjehjulen stödja upp till 63 500 kilo med en hastighet på 418 km/h.
  • Däcktillverkaren Michelin tycker också om att experimentera och förbättra sina produkter. Företaget arbetar med att utveckla "tweel", vilket är ett kombinerat luftfritt däck och hjul. Detta nya däck eliminerar problemet med platta däck och behovet av utbytbara slitbanor.
  • Listan över välkända och välrenommerade däcktillverkare är mycket lång och inkluderar företag som Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli etc. Det finns däcktillverkare över hela världen men ingen av de ovannämnda företagen producerar så många däck som ett företag i Danmark, Hans Christian Andersons hemland. Du kommer bli förvånad att höra att detta är Lego. Ja, samma företag som producerar Lego för barn. Företaget grundades 1932 och började producera däck till sina byggsatser trettio år senare. År 2011 uppgick däckproduktionen till 318 miljoner. Kan du tänka dig?
  • Däck har två hastighetsklasser som anges i Z och Y. Ursprungligen introducerades Z-värdet först och hastigheten var omkring 240 kmh +. Senare gjorde tekniken så att tillverkarna såg över den alfabetiska graderingen för att kunna skapa betyg för däck med högre prestanda. Det var så här Y-värdet infördes.
  • Det största däcket på planeten ligger i Allen Park, Michigan, USA. Det är en jätte på cirka 12 ton och 800 fot. Först introducerades den till allmänheten som ett pariserhjul vid världsmässan 1965, men det flyttades senare till Allen Park. Det är väl värt att se, så missa inte den möjligheten om du är i Michigan.

Nu har troligtvis idéerna du hade om traditionella däck förändrats något. Det ligger mycket mer bakom det enkla svarta däcket som sitter fast på ditt fordon.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp