Den förlorade konsten av däckrakning.

Däck vadå? Ja, däckrakning. Vi förlåter dig om du inte är särskilt familjär med det, då denna konstform har förståeligt blivit mindre populär och mindre nödvändig sen radialdäck tog över marknaden på 60- och 70-talet. Innan det så var däcktillverkning inte särskilt precist och nya däck kom med extra slitbanemönster – de var långt ifrån runda, du behövde din montör raka bort lite för att få dem cirkulära eller ”äkta”. Och kort efter radialdäckens popularitet drog med sig framsteg i däcktillverkning så försvann sakteligen däckrakningsmaskinerna och de människor som arbetade med dem.

Men rakning kan fortfarande vara användbart. Låt säga att du har en bil med fyrhjulsdrift som startade med fräscht gummi för tusen mil sen eller så och plötsligt finner du dig i situationen att du behöver ett nytt däck som resultat av något fel. En uppsättning däck som inte matchar skulle kunna tvinga ett modern allhjulsdrift- eller fyrhjulsdriftsystem att hela tiden arbeta för att hantera vridmoment, vilket orsakar otillbörlig stress och slitage på komponenterna. För att förhindra sådana typer av problem kan du byta ut alla fyra däck, eller byta ut det däck som är problemet och raka ned den till diametern av de tre slitna slitbanemönster. Självklart så kommer alternativ två att spara dig massor med pengar.

Sen finns det såna som oss, mig själv inräknad, som tar helt nya däck och skärt bort det översta lagret av slitbanemönstret för bättre grepp. På en racerbana betyder bättre grepp ökad hastighet, så detta offer till gummigudarna är värt det. Medan slitbanemönstret på ett streetdäck agerar som en kanal för att forsla iväg vatten för att undvika vattenplaning, så passar det inte riktigt för bilar på torra rallycrossbanor, cirkelspår, eller vägbanor. Ett slickdäck erbjuder mest yta för grepp på torr körbana och det är därför du ser racerbilar använda smooth- eller slickdäck. I Spec Miata-serien, till exempel, behöver racerförare köra Tokyo Proxes RA1 som är en full-slit, streetlaglig radial tillverkad med R-blandat gummi. Det ger utmärkt grepp på både torra och våta banor, men kommer ge ännu mer friktion när de rakas ner från fullt slitbanemönster. Som en extra fördel ökar rakningen också däckets livslängd genom att eliminera risken för blistering som kan uppstå när ett full-slitdäck uthärdar höga spårtemperaturer.

Bredd: Höjd: Diameter:
Hastighetsindex:

Så det är därför jag behövde hitta en däckrakning, men tyvärr så är det svårt att hitta fler än bara några handfull killar som i varje stat som klarar uppgiften. Även här i Michigan, nära Motorstaden, så finns det bara en affär som jag kunde hitta inom överkomligt avstånd. Neal hos Roger’s Cline Tire i Mason, Michigan, har i det tysta rakat däck i runt 30 år. För att lära mig mer om processen så följde jag honom när han förberedde gummi för min Spec-Miata racerbil.

En ny RA1 börjar med ett mönsterdjup som mäter 8/32 av en tum. Jag valde att raka ner dem till 4/32, vilket kommer ta bort de laterala mönsterspåren. Detta är ett vanligt djup för budgetracerförare, dock så väljer många som har lite mer pengar på banken att gå ner till 3/32 eller till och med 2/32 för att bli ännu mer klistriga på bekostnad av livslängd.

Efter däcket har satts på maskinen så börjar Neal snurra den. Beskärningen görs av ett cirkulärt roterande blad som justeras sida till sida och in och ut. Han doppar bladet i däcket och tunna remsor av gummi börjar skalas av. Genom att använda båda händerna för att röra bladet som en svarvmaskinist så gör Neal delar mellan 1/4 och 3/8 av en tum djupt, beroende på hur mycket som till slut tas bort. Dimensionen och vinkeln från beskärandet kan ändras beroende på typ av bil och bana som däcket kommer att användas på. Erfarenhet gör en skärare känslig för när verktygen blir slöa och behöver bytas ut. Som du kan tänka dig så är det inte en snabb process att få skärningen exakt rätt utan det kan ta upp till 20 minuter för varje däck.

När allt är sagt och gjort så har du en stor hög med nyligen rakat gummi och ett par däck som är redo att ta sig ut på banan. Kostnaden är ofta runt 16–25 dollar per däck, men Neal sa det bäst när han tittade ner på högen av gummi, ”Beviset är där. Vill du åka snabbt, så måste du spendera pengar.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svara på: {{replyComment.author}}
Alla fält är obligatoriska
Kommentar skickades med framgång

Skrolla upp